Waarom wordt toiletpapier gehamsterd?

Bloem, glasgroenten, blikgroenten en papieren zakdoeken worden gehamsterd vanwege het coronavirus. Dat is nog enigszins te begrijpen en uit te leggen. Maar wat opvalt zijn de lege vakken toiletpapier, in zowel Nederland als Vlaanderen (het blad Knack is mijn Vlaamse bron). Ik kan de plotselinge vraag naar toiletpapier niet relateren aan een griepvirus.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het blijkt in de huidige paniek om het coronavirus ongemotiveerd kuddegedrag te zijn. Zoals een klant zegt: "We weten niet waarom we per se wc-papier nodig hebben, maar iedereen doet het." De Amsterdamse hoogleraar gedragsbeïnvloeding Frenk van Harreveld kan het allemaal prima wetenschappelijk duiden, maar geeft toe zelf ook te hamsteren. “Dat hamsteren is een heel interessant fenomeen”, zegt hij. We weten allemaal dat het niet goed is en dat juist dóór hamsteren tekorten ontstaan, en toch geven veel mensen zich er aan over. Ook hij dus. “Dat komt omdat bij de corona-crisis twee factoren bij elkaar komen. We hebben te maken met een virus waarvan de eigenschappen en de gevolgen onbekend zijn, én we hebben amper controle over de blootstelling er aan. Mensen proberen volgens hem op allerlei manieren dat oncontroleerbare risico in te dammen. “Door onze kar vol te laden willen we controle krijgen over de thuissituatie. Laat dat virus maar woekeren, met mijn voorraadkast vol rijst en pasta zingen wij het wel uit, is de gedachte. Maar daarnaast speelt ook de zogenaamde descriptieve norm een rol. We zien de lege schappen die de hamsterende medemens heeft achtergelaten, dus denken we: hamsteren zal wel verstandig zijn, laat ik ook wat extra pakken wc-papier nemen. Terwijl we óók weten dat juist daardoor de schappen leeg raken.” Zelf zou ik als reden kunnen bedenken dat men hamstert voor het geval men in quarantaine moet, maar ik heb die reden niet op internet kunnen vinden.

Toegevoegd op 13 maart 2020 16:36: tekst
Bronnen:
https://www.trouw.nl/binnenland/de-superma...

Het hamsteren van goederen is een "paniekreactie". Bij situaties, zoals nu wereldwijd rond de coronapandemie, ontstaan spanningen en die worden geuit in eigenaardigheden. Het hamsteren van toiletpapier is er één van. Mensen zijn bang dat er een tekort gaat ontstaan een producten die ze (denken) nodig te hebben. En gedeeltelijke lege vakken wekken de indruk bij een klant dat iemand eerder dat product is gaan hamsteren. Waarom weet de klant niet, maar het idee dat iemand anders het nodig schijnt te vinden om dat artikel te hamsteren, versterkt het gevoel dat er een tekort dreigt. Dus de klant koopt dat artikel ook, of hij/zij het nodig heeft of niet en voor het toch maar te kopen voor het artikel echt is uitverkocht, meteen maar in een grotere hoeveelheid dan anders. Dit koopgedrag wordt opgemerkt door een volgende klant en deze doet hetzelfde, en de volgende ook enz. enz. Dat dit snel gebeurt met toiletpapier komt doordat het een groot artikel is. het valt bij een gevuld schap meteen op als er een pak weg is gepakt. Dus het pakken van twee of meer pakken valt op en mensen die al gespannen zijn, trekken snel de conclusie dat er een tekort dreigt. Als iemand twee tandenborstels tegelijk uit het schap haalt, valt dat veel minder op, dan dat iemand twee pakken toiletpapier pakt.

Bronnen:
https://radio1.be/waarom-hamsteren-we-toil...

WC-papier kan je niet door iets vervangen. Ik hoor je denken : jawel vroeger gebruikte men oude kranten. Klopt maar weinig mensen lezen nog een papieren krant en dan nog hoeveel kranten heb je per persoon nodig per week? Er zijn keukenrollen en grote horeca-rollen en papieren zakdoekjes, mogelijkheden te over. Bij gebrek aan wc-papier kan je daar op terugvallen maar dat is dus gewoon duurder. Andersom als de keukenrollen en papieren zakdoekjes op zijn, kan je wel wc-papier hiervoor gebruiken. Hamsteren van voedsel is paniek en daardoor wordt je aangestoken 'iedereen hamstert', daarentegen kan je voedsel variëren bv pasta ipv piepers.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100