stel je moet zes euro en vijf cent betalen in een winkel mag men je vijf cent weigeren te aanvaarden?

De centjes 1 en 2 eurocenten werden geweigerd , kan dit ? Hoe zit dit nu echt ...ik dacht dat in de winkel moest uithangen dat ze deze niet aanvaarden ....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als een winkelier bepaalde munten of bankbiljetten niet accepteert als betaalmiddel moet dit aangegeven zijn in de winkel, bijv. met een sticker in de buurt van de kassa. De winkelier bepaalt zelf welke wettige betaalmiddelen hij accepteert. Hij zou bijv. ook alleen pinbetalingen kunnen accepteren, als dit maar schriftelijk wordt aangegeven. Dan het afronden van eindbedragen op 0,01 of 0,02. Dat is toegestaan op basis van een advies van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Als een winkelier dit doet, moet dit schriftelijk zijn aangegeven in de winkel, bijv. met een kassasticker. Betaal je ook met 1 of 2 cent stunten zo''n afgerond bedrag dan moeten die muntjes worden geaccepteerd behalve wanneer de winkelier schriftelijk heeft aangegeven dat hij die munten niet accepteert. Bij 'afronden' hoeft een winkel niet terug te betalen met eur 0,01 en 0,02-munten (logisch). Bij niet-contante betalingen (bijv. met de pinpas of creditcard) moet altijd het niet-afgeronde bedrag worden betaald.

De 1-, 2-, en de 5 cent zijn wettige betaalmiddelen en moet de winkelier accepteren. Wil hij dit niet dan moet hij de prijs van bijv. 0,62 eurocent afronden naar beneden en 0,63 cent afronden naar boven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100