Hoe lang zit er tussen het plukken van een appel en de verkoop ervan in de supermarkt?

In de Lidl-tv-reclame wordt beweerd dat hun appels direct van de boer zo snel mogelijk naar de winkel worden gebracht. Ik heb ook wel eens gehoord dat dat niet zo gaat, maar dat appels soms wel een jaar opgeslagen liggen voor ze verkocht worden. Wat klopt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In september kún je appels in de winkel vinden die een dag of 2/3 ervoor geplukt zijn. De rest van het jaar niet, dan hebben ze eerst in de koeling gezeten. "Een deel wordt in onze winkel verkocht en een ander deel vindt via groothandel en veiling zijn weg naar consument. Het bewaren van appels en peren is een hele kunst. Ten eerste worden ze bij een lage temperatuur bewaard. Afhankelijk van het soort bij een andere temperatuur, bijvoorbeeld 4.5° C voor Goudreinette tot -0.7° C voor peren zoals Conference. Ten tweede wordt de samenstelling van de lucht in een koelcel geregeld. Cellen waar appels en peren in bewaard worden zijn speciale cellen die gas (lucht) dicht zijn. Appels en peren ademen net als mensen, ook nadat het geplukt is. Ze verbruiken zuurstof en er komt CO2 vrij. Door dit ademen worden ze ouder en gaan ze eerder rimpelen. Als een cel luchtdicht is en de appels verbruiken zuurstof daalt het zuurstofgehalte in de cel. Door dit lagere zuurstof gehalte, in combinatie met de lage temperatuur, gaan de appels langzamer ademen en worden ze minder snel oud. Hierdoor zijn ze langer te bewaren. De CO2 die vrijkomt wordt met een speciale ‘scrubber’ uit de cellucht gehaald want een te hoog CO2 gehalte is ook schadelijk voor het fruit. Door deze manier van bewaren kunnen we fruit lang bewaren, Jonagold bijvoorbeeld tot juli, Elstar en Conference tot juni. Let wel, de appels en peren zijn in september geplukt dus 10 maanden oud! Op ons bedrijf kunnen we ongeveer 350 ton fruit bewaren."

Bronnen:
http://www.plattelandswinkelgoes.nl/index....

Geloof nooit een reclame. Zeker niet als erin gesuggereerd wordt dat boeren met hun trekkers groenten naar supermarkten brengen. (ook niet als banken en verzekeraars gouden bergen beloven trouwens, of wasmiddelenfabrikanten witter-dan-wit beloven) Appels wonen een groot deel van hun leven in koelcellen. Anders zouden we tussen januari en september geen nederlandse appeltjes kunnen eten.

Precies wat de reclame al zegt. Zo snel mogelijk. dat is een ruim begrip.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100