Waarom spreken we van een warme bakker? Is er ook een koude bakker?

Weet jij het antwoord?

/2500

De koude bakker is feitelijk de supermarkt. Een warme bakker wordt zo genoemd omdat het brood daar door hem/haar zelf gebakken wordt, echt vers uit de oven komt, en dus nog warm op de plank komt te liggen.

Ja er bestaat ook een koude bakker, maar die noemen wij iha: banketbakker. Toegevoegd na 2 minuten: Vroeger waren dat echt twee aparte ambachten. Deegmaken en bakken is wat anders dan prachtige zoetigheden te maken (aan het hof had deze bakker dan ook veel aanzien).

Men spreekt van warme bakker wanneer het brood dat in de bakkerij (bakkerswinkel) verkocht wordt ook door de uitbater (of een werknemer van de uitbater) zelf gebakken werd. Men spreekt van koude bakker wanneer het brood elders (broodfabriek) gebakken wordt en daarna kant en klaar aan een bakkerij (bakkerswinkel) wordt afgeleverd. Sommige bakkers beweren dat ze warme bakkers zijn omdat hun brood niet in de broodfabriek maar bij een individuele warme bakker werd gebakken doch in wezen zijn het ook koude bakkers want het brood werd niet gebakken in de eigen bakkerij. Een heel groot deel van het brood dat je bij de koude bakker koopt is ook reeds ingevroren en wordt ook ingevroren geleverd aan diverse bakkerijen. Deze ontdooien het dan op de dag van verkoop. Je merkt dit aan de smaak en de structuur alsook aan de houdbaarheidstermijn. Meer info vind je ook via bijgevoegde link. Liefs en Smakelijk ;-)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bakkerij