Welke kleur kleding doe je aan, bij een begravenis?

Ik zie tegenwoording bij avond- wake of begravenissen, dat er ( fel ) gekleurde kleding word gedragen. Ik draag zelf zwart.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zwart hoeft niet per se, maar ik zou zelf ook niet voor felle kleuren gaan. Aan de andere kant, komen zoals je bent wordt ook vaak wek gewaardeerd. Zo kwam bij de condoleance van mijn schoonmoeder iemand in spijkerbroek en vaal T-shirt, en niemand vond dat raar, want zo was diegene gewoon.

Zwart hoeft niet maar met felgekleurde kleding val je op veel plaatsen uit de toon.

als er geen 'dress code' is dan kan je dat doen. Maar of het zo moet kan discussies met zich meebrengen. Wij zijn gewend dat het een verlies is als iemand dood gaat. We rouwen dan in donkere ( zwart/ blauw/ grijs) kleren... Maar kjk je nou naar aziatische landen daar is wit de rouwkleur. Omdat wit rein en vernieuwend is. De verledene gaat namelijk voor hun naar een nieuwe ( betere) plek. Dus is het niet een verdrietige aangelegenheid maar... soms een feest. ( bijvoorbeeld New Orleans en zuidelijke staten rondom de mississippi waar een begrafenisstoet gepaard gaat met rouw muziek en daarna veranderd in dansende mensen met vrolijke dixieland jazz muziek. Ook daar zie je weer dat men vaak wel wit gekleed gaat. Vaak gaan mensen die net als de overledene een uniform hadden (leger, politie, brandweer, luchtvaart) ook in uniform. De zogenaamde 'dress code' Dan is het aan jou om te zeggen: ik doe mee met wat de wens van de overledene en de familie is, of ik ga mn eigen gang en doe wat ik gewend ben. Maar waar doe je dan goed aan? IK denk dat je er bent voor de overledene en de nabestaanden te steunen. En je daaraan moet aanpassen. Ongeacht of het een clownspak is als de overleden een clown was en dat zijn wens was... ( of je gaat niet en herdenkt hem op jouw manier op een ander moment of plekje...

Ik denk dat het afhangt van de persoon die is overleden en ook de band die je met die persoon had. Als iemand die overleden is zelf enorm veel van felle kleurtjes hield, kunnen mensen het zien als een vorm van laatste eer om bij de wake of begrafenis ook felle kleuren te dragen. Of wanneer je blij bent dat een persoon verder lijden bespaard is gebleven kun je ervoor opteren iets lichtere kleding te dragen (zolang het wel netjes blijft he). Zwarte of donkere kleding lijkt mij altijd wel goed hoor! Is een teken dat je een goede opvoeding hebt gehad en respect betuigt naar de familie en de overledene toe. Niets mis mee, Bovendien denk ik dat mensen het zich later niet kunnen herinneren wat je aan had omdat ze met andere dingen bezig zijn, dus zolang je het niet te opvallend maakt zit je al snel goed. Ik kan me in ieder geval niet meer herinneren wat de mensen aan hadden op het wake/begrafenis van mijn moeder.

als je niet weet wat je moet dragen: zwart is altijd goed ! maar er zijn ook tinten zoals grijs, donker grijs, antraciet bijvoorbeeld die ook prima zijn. een gedekte kleur is goed, tenzij je weet dat de overledene prijs stelt op een niet "grijze"-muizen groep mensen en zeker een kleurtje kon waarderen. maar dat moet je wel zeker weten, anders kan het een beetje pijnlijk zijn voor de familie en naasten.

Er zijn geen regels en geen wetten voor, maar wel normen, die weldenkende mensen hanteren, en die toch nog steeds van toepassing zijn in onze cultuur: tenzij er iets speciaals voor de kleding wordt afgesproken, zorg je ervoor dat je kleding draagt in een gedekte (niet feestelijke) kleur. Bv. bruin, of donkerblauw. Of donkergrijs. Als je niet bij de directe kring van de overledene hoort, is het niet nodig om in het zwart gekleed te zijn.

Als je respect wil tonen voor de gelegenheid, de omstandigheden, de nabestaanden, dan draag je minstens schone en nette kleding, dus geen vale, verschoten kleren en ook geen korte broeken en teenslippers, leuke topjes en dat soort dingen.

Alle kleuren mag je dragen tijdens een begrafenis of crematie maar geen Rood en geen oude, vieze kleding.

Het ligt er natuurlijk aan wat de voorkeur is. Vroeger was dat eigenlijk altijd zwart. Door de jaren heen is dit verandert. Zoals je al schrijft, felgekleurde kleren kunnen nu ook. Ik zou zelf zwart, grijs, of in ieder geval redelijk donker dragen. Mijn voorkeur gaat naar zwart.

Zwart is prima maar vergeet als vrouw zijnde en een rok dragend dan geen panty's aan te trekken. Ik vind dat hoort.

Het hoeft geen zwart of grijs meer te zijn , maar zeker geen minirok , korte broek , t-shirt zonder mouwen, oude versleten kleding , gewoon iets netjes! De laatste keer dat ikke naar een crematie ging had ik alles int groen en zag vele mensen int net met een kleurtjes bloes aan, ook geen bloemetjes motief! is mijn mening!

Je vraag gaat over de KLEUR van de kleding. Vroeger was dat, bij Nederlandse mensen, zwart en donker. Er is veel veranderd. Zo is de uitvaartbranche enorm veranderd qua stijl, aanpak en sfeersetting. Ook zijn de Nederlanders veranderd, denk alleen al aan de nieuwe Nederlanders. Kijk niet vreemd op, wanneer je je Antilliaanse buurvrouw gaat begraven, dat je het verzoek krijgt om in het wit te komen, ik noem maar wat. Ook is het tegenwoordig volkomen normaal dat bezoekers van een uitvaart een bepaalde kleur dragen, als laatste wens van de overledene. Is er geen 'dresscode', doe dan aan wat je normaal ook draagt, maar dan misschien net een tikje netter. Donkere kleren hoeven echt niet meer. Maar voel je je er prettig in dan trek je iets donkers aan.

ik denk dat het belangrijk is dat je kleding draagt waar jij jezelf lekker in voelt, je zegt het zelf al dat je zwart draagt nou dat is toch prima dan mijn neef is vorig jaar overleden en we droegen allemaal wit, dat was zijn wens je kan natuurlijk ook informeren of je moet voldoen aan een bepaalde kleding code

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100