Hoe komt de moederlvek aan zijn naam en wat is het precies?

-

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vroeger geloofden mensen dat moedervlekken werden veroorzaakt door de zwangerschapslusten van de moeder. Dat zijn plotselinge onverklaarbare eetbuien van zwangere vrouwen. Elke keer dat de moeder zo'n aanval had en die niet bevredigde, kreeg het ongeboren kind een moedervlek. Tegenwoordig weten we beter: moedervlekken zijn kleine huidafwijkingen met veel pigment. Ze zijn inderdaad aangeboren, maar hebben niets te maken met de augurken en andere lekkernijen die de moeder al dan niet tijdens de zwangerschap heeft gegeten.

Bronnen:
Quest

Een moedervlek is een ophoping van pigment. Het dankt zijn naam aan het feit dat mensen dachten dat het er al vanaf de geboorte was: dus dat je het van je 'moeder kreeg'.

Een moedervlek is een zichtbare, meestal gepigmenteerde huidaandoening. Binnen de dermatologie wordt de betekenis van 'moedervlek' beperkt tot naevus naevocellularis: plekken bestaande uit toename van pigmentvormende cellen, dus melanocyten of naevuscellen. (Er bestaan nog talloze andere huidaandoeningen die ook naevus genoemd worden). Hoewel de naam moedervlek wellicht suggereert dat de afwijking aangeboren is, is dit meestal niet het geval. De meeste baby's hebben nog geen zichtbare moedervlekken; ze beginnen in de eerste levensjaren te ontstaan.

Moeder-natuur foutje door meer kleurstof op een hoopje te gooien, pigment genaamd... Een moeder-foutje, moedervlekje... Het pigment is niet evenredig verdeeld en op bepaalde plaatsen zit er veel meer... Sproeten zijn ook pigmentvlekjes... Moeder-natuur-foutjes... Het maakt een persoon wel persoonlijkerder...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100