Waarom is het 'gedeelt door' teken op een rekenmachine een / ipv : ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zit een subtiel verschil tussen de / en de : De : wordt meestal gebruikt voor het aangeven van verhoudingen. Zie bijvoorbeeld de schaal aanduiding in landkaarten. De / wordt gebruikt voor breuken. Beide varianten zijn een vorm van delen. In de wiskunde worden delingen echter vrijwel exclusief als breuken opgeschreven. Dus onder elkaar. Dit is ook omdat zowel boven als onder de deelstreep nog hele formules kunnen staan. Wanneer je dan in de wiskunde de deelstreep vaker gebruikt is het zinniger om hetzelfde toe te passen op reken machines en dus de deelstreep te gebruiken. Daar bij de meeste rekenmachines en wiskunde software de sommen in 1 regel ingevoerd moeten worden krijg je dan een iets andere notatie van de klassieke breuk. Boven wordt dan links en onder wordt dan rechts. De deelstreep schuin plaatsen maakt dan niet alleen een duidelijke afscheiding maar helpt ook aan geven welke kant in de breuk onder stond en welke kant boven (de / heeft de lage kant links zitten en staat daarmee onder het linker deel van de breuk en heeft de rechterkant hoog zitten en staat daarmee boven het rechter deel van de breuk).

Het teken : is verouderd. Tegenwoordig leren kinderen op school te werken met /. De rekensom die zo onstaat heet een staartdeling. Toegevoegd na 5 minuten: staartdeling 11 / 135 \ 12,27... 11 -- 25 22 -- 30 22 -- 80 77 -- 3 enz.

Omdat in veel landen überhaupt die dubbele punt al niet gebruikt wordt om een deling te schrijven. Die schuine streep moet je zien als de streep die je gebruikt als je een deelsom als een breuk schrijft. Ook bij staartdelingen gebruiken ze meestal die slash. Bijvoorbeeld 400 : 4 wordt na de lagere school tenminste) meestal geschreven als 400/4 . De dubbele punt overigens is weer een vereenvoudiging van de dubbele punt met een horizontaal streepje er tussen : ook een verbeelding van een breuk. Tenslotte is een deling precies dat : een breuk.

Omdat dit in de wiskunde ook zo is.. Dat is een soort afspraak om verwarring te voorkomen..

Een schuine streep geeft een breuk aan , dus een deling. De dubbele punt heeft ook taalkundig een functie, een deelstreep niet. Dus een logische keus.

Omdat / in de wiskunde het gangbare teken is.

Op mijn rekenmachine(s) staat het teken : met een horizontaal streepje tussen de twee puntjes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100