Als ik de formule Y = 0,2x^2 - 6,6X +125 heb en ik weet Y , Hoe kan ik op een snelle manier X berekenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is hier geen rationele oplossing: Pas de ABC-formule toe. x= (-b +/- sqrt(b^2 -4ac))/2a (sqrt betekend square root; ofwel wortel trekken) Bereken sqrt(b^2-4ac) b kwadraat := b^2=-6,6*-6,6=43,56 4ac=4*0,2*125=100 je moet dan de wortel van: 43,56-100=-56.44 berekenen en die is er niet... (nou ja: 7,51266*i in irrationele getallen maar die doen er hier denk ik niet toe) wanneer je Y gelijk is of groter dan 70,55 (voor welke Y geld dat b^2-4a(c-y)=0 of groter is: 0.8*(125-y)=0) is er wel een uitkomst. Je trekt dan Y van c af (125-Y) en vult het resultaat in de ABC formule in.

Met de abc-formule, of door te ontleden in facturen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wortelformule

Heb je een Casio grafische rekenmachine? Die heeft een Solver functie, die het voor jou uitrekent. Was toch wel mijn nummer 1 hulpje op de middelbare school om antwoorden te controleren (en natuurlijk ook gewoon snel dingen uit te rekenen, maar t gaat uiteindelijk om je uitwerking).

X kun je bereken met de grafische rekenmachine. (Met TI-83) In het menu 'Y=' Je voert bij y1 de formule in: 0,2x^2-6,6x+125 Je voert bij y2 de y in die je weet: bijvoorbeeld 80. In het menu 'calc' Optie 5; snijden en 3 keer enter. linksonderin staat wat X is

Tuurlijk kan je een solver gebruiken maar je moet altijd de antwoorden kritisch bekijken. Als je niet weet wat je computer uitrekent, zal je nooit weten of het antwoord goed of fout is. Dus zeg ik je, gebruik gewoon de abc-formule. Hiermee reken je eigenlijk de snijpunten van een een parabool met de x-as uit. Overigens, Y uit jou vraag moet groter of gelijk aan 70,55 zijn om een reëel antwoord te krijgen.

Het behandelen van parabolen tijdens het onderwijs wat ik genoot kregen we zoveel opgaven mee en moest ik de abc formule zo vaak gebruiken dat ik na heel veel berekende oplossingen de kenmerken van een parabool uit het probleem kon redeneren. Later tijdens het volgen van een beroepsopleiding was ik dit vermogen kwijt en ik hoefde ze niet zo vaak te maken dat het terug kwam.

Texas instruments heeft een symbolische rekenmachine die dit soort vergelijkingen voor je oplost waarbij je alleen maar de bekende data in hoeft te geven. De rekenmachine heet de TI-89 titanium (zie bron) De functie in de rekenmachine heet, heel toepasselijk, Solve. De rekenmachine kost helaas wel een goede 180 euro tenzij je hem 2ehands zoekt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100