Hoe bereken je de inhoudsmaat van een ronde container?

Ik weet hoe je de inhoud van een vierkante of langwerpige container kan berekenen, lengte x breedte x hoogte. Maar hoe doe je dat bij een ronde container zoals een pan bijvoorbeeld? Of een ovale schaal??

Als het mijn eigen container of pan is kan ik er natuurlijk water indoen, en dan meten hoeveel erin zit maar als het een container is die ik niet zelf heb, en ik kan ook niet aan iemand vragen om er even wat water in te gooien en dan te meten hoeveel er in gaat..

Bijvoorbeeld, als de doorsnee 20 cm. is, en de hoogte 5 cm, wat is dan de formule? Moet de omtrek meegerekend worden? En moet je iets met het Pi getal doen? Ik weet dat dat 3.14 is (plus een ontelbaar aantal delers) maar wat doe je ermee?

Vast bij voorbaat bedankt!

Toegevoegd na 10 minuten:
Van een ronde container weet ik hoe ik de omtrek bereken als ik de doorsnee weet en hoe ik de doorsnee bereken als ik de omtrek weet. Dat doe je met Pi. Maar dan is er de hoogte (5cm bijv.). En daar houdt mijn kennis op..

Toegevoegd na 1 dag:
Nogmaals, allemaal heel erg bedankt, het is me helemaal duidelijk!!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eerst moet je de grondvlak uitrekenen dmv je straal. Je doorsnede is bijvoorbeeld 12 cm, dus je straal is 6 cm. Formule: straal (6) x straal (6) x pi (3,14) = grondvlak Vervolgens bereken je de inhoud: grondvlak x hoogte = inhoud

straal x straal x pi x hoogte dus 10cm x 10cm x x pi x 5cm =1571 cm^3 Toegevoegd na 2 minuten: En dat is grofweg 1,6 liter. (1,57 L)

Bronnen:
http://www.natuurwetenschappen.nl/modules....

Elke inhoud bereken je met het grondoppervlak maal de hoogte: i=G*h. Voor een balk is het grondoppervlak een rechthoek, dus i=l*b*h. Voor een ovaal (wiskundig gezien een ellips) is het grondoppervlak te berekenen met de formule G=pi*a*b, waarbij a en b zie plaatje. Voor een rond grondoppervlak geldt G=pi*r^2, waarbij r de straal is (de halve diameter). Een cirkel is namelijk een bijzondere ellips waarvoor geldt a=b, deze noemen we dan r. Dus voor een ronde pan geldt: i=pi*r^2*h en voor een ovale pan geldt: i=pi*a*b*h.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100