Welke wiskundige is wereldberoemd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een overzicht van de beroemste wiskundigen vanaf 3000 jaar voor Christus, t/m huidige wiskundigen: http://www.math4all.nl/Wiskundegeschiedenis/Wiskundigen.html Toegevoegd na 2 minuten: Enkele bekende voorbeelden: Isaac Newton Carl F. Gauss Leonhard Euler Archimedes Bernhard Riemann

pythagoras

dat zijn er zoveel. de eerste die bij mij opkwam is Riemann

Thales, heeft zijn eigen stelling

Bronnen:
wiskunde.op.school.

Galileo Galilei http://nl.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei

Gauss is wereldberoemd. denk maar aan ;'de stelling van Gauss', 'het vlak van Gauss', 'de wet van Gauss'. Je komt zijn naam in de wiskunde overal tegen. Voor mij is de leukste wiskundige M.C.Escher. Hij is wel geen wiskundige want hij bleef een paar keer zitten en zakte voor zijn eindexamen. Hij tekende echter zo knap wiskundig en dit alleen op gevoel. Hij is voor mij de beste graficus ever!

Dat zijn er velen. Er zijn al heel wat namen genoemd. Ik mis nog de Nederlandse wiskundigen, die in de wereld ook bekend zijn, zoals: Simon Stevin, Christiaan Huygens en Dirk Jan Struik. Mijn favoriet is Kurt Gödel, maar dan met name vanwege het boek "Gödel, Escher, Bach" van Douglas Hofstadter.

Descartes (Cartesius) Bekend van het 'cartesische assenstelsel' en het 'cartesiaans product', schrijver van 'La Géométrie' en natuurlijk de filosoof die aan de wieg stond van het moderne denken en de moderne wetenschap.

Gauss, deze persoon heeft ook nog eens veel statistische wiskunde ontwikkeld. Newton met zijn differentiaalrekening, waardoor dynamische processen in formules gevangen kunnen worden , Fourier met zijn transformaties om golfpatronen te vangen in wiskundige benaderingen. Pythagoras was waarschijnlijk niet een persoon maar een groep pythagoreeërs die zich op hoekberekeningen en afstandmeting gestort hebben. Pythagoras kan dus wel eens een fictieve persoon zijn waarin het werk der Pythagoreers geeerd wordt. Ook Nicolai Tesla was een wiskundige die dingen kon bedenken VOOR ze bestonden. Met deze korte opsomming wil ik niemand tekort doen.

Onze wereldkampioen schaken Max Euwe was ook een wiskundige.

Er zijn er nog best wel wat hoor... Pythagoras Jean-Baptiste Joseph Fourier Isaac Newton Carl F. Gauss James Clerk Maxwell Leonhard Euler Bernhard Riemann Stephen Hawking Benoît Mandelbrot André-Marie Ampère Archimedes Christiaan Huygens Johannes Kepler Daniel Bernoulli Bonaventura Cavalieri Nicolaus Copernicus Johan de Witt Christian Doppler John Maynard Keynes Pierre de Fermat Georg Simon Ohm Leonardo da Vinci Florence Nightingale En onder wiskundige zijn er nog heel wat meer namen die bellen doen rinkelen.

Pythagoras is al genoemd, maar niet alleen binnen de wetenschap erg belangrijk, maar ook binnen de esoterische wetenschap, in de numerologie! Ook Archimedes komt meteen in me op...

Bertus Brouwer wordt hier vergeten. Blijkbaar niet wereldberoemd meer en zelfs al vergeten in eigen land, maar een toonaangevende autoriteit in de wiskunde van de twintigste eeuw. Ook namen als Hilbert enTuring ontbreken. Op wikipedia zijn enorme lijsten te vinden met beroemde wiskundigen uit allerlei landen. Vooral in onze middeleeuwen was de Chinese, Indische, Perzische en Arabische wiskunde toonaangevend en er zijn daar ook ettelijke grote wiskundigen bij.

Milutin Milanković is vooral in deze tijd erg belangrijk. Hij ontdekte hoe de stand van de aarde het klimaat beïnvloedde. Hij is volgens mij een servische wiskundige Toegevoegd na 1 minuut: -was-, hij is al dood.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Milankovitch_cycles

Hendrik Antoon Lorentz (1853 - 1928), Nobelprijs 1902. Die van de lorentztransformaties.

Van de nu levende 'wiskundigen' vind ik zeer excentrieke Gregori Perelman de meest in het oog springende. Hij heeft 'het Vermoeden van Poincaré'....over de vorm van het heelal onlangs bewezen. Geboren in 1966. Vele prijzen gewonnen (maar geen van hen komen ophalen)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Grigori_Perelman
http://www.telegraph.co.uk/sponsored/russi...

Albert Einstein

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100