Hoe groot is de kans dat 2 personen elkaar tegelijk opbellen?

Toegevoegd na 3 minuten:
Als je een berekening hebt, zou helemaal mooi zijn!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Afhankelijk van hoe goed ze elkaar kennen, hoe lang het geleden is dat ze elkaar gesproken hebben en ze een zelfde manier van leven / dagritme hebben : behoorlijk groot tot groot. Je kunt het natuurlijk niet precies berekeken, maar de kans dat jij bijvoorbeeld precies je moeder of vriendin belt als ze jou wou bellen, is beduidend groter (zal je zelfs regelmatig overkomen) dan de kans dat ik net jou bel als jij mij wilt bellen (want wij kennen elkaar helemaal niet). De kans wordt dus groter naarmate iemand je dichter nastaat. Daar waar de kans niet heel groot is, neigen we nog wel eens het geen toeval te noemen (een vriendin die na 30 jaar weer belt terwijl je net aan haar gedacht had bijvoorbeeld) . Wanneer jullie echter echt goede vriendinnen waren en het verwateren van de vriendschap een duidelijke reden had, kan iets simpels als een televisieprogramma bij beiden al de zelfde denksporen aanzetten waardoor je elkaar op het zelfde moment 'toevallig' gaat opzoeken. Toegevoegd na 1 minuut: Als ik echter persoonlijk kijk naar alle telefoontjes die ik aanneem, en het aantal keren dat het daarvan net iemand was die ik nét van plan was die avond of middag te bellen, is de kans ongeveer 20 % - misschien wel hoger dan dat.

Ha, ik had het toevallig gisteren met mijn zus. We kwamen meteen met elkaar aan de lijn zonder dat de telefoon overging. Een antwoord op je vraag is erg lastig, maar ik kan je dus uit eigen ervaring vertellen dat de mogelijkheid wel bestaat. Ik heb me trouwens wel afgevraagd wie van ons gisteren de belkosten heeft moeten betalen, zij of ik. Iemand van ons moet misschien toch een fractie eerder zijn geweest. Toegevoegd na 1 dag: Ik heb er nog eens over nagedacht en denk dat de kans om elkaar tegelijktijd te bellen aanzienlijk groter is dan ik dacht. Dit gebeurt niet alleen per toeval of intuitief. Maar het zal regelmatig gebeuren wanneer er storingen ontstaan tijdens het bellen. Vooral met mobiel bellen vallen verbindingen regelmatig weg. Wanneer dit gebeurt gaan mensen elkaar vaak ook gelijktijdig terugbellen om het contact weer terug te krijgen. Kijk dus naar het aantal uitgevallen verbindingen. In mijn geval 1 op de 10 mobiele telefoongesprekken omdat ik in een heuvelachtig gebied woon en in een oud pand met dikke muren. Daarvan zal ik zelf 50% terugbellen en ga ervan uit dat dit bij de ander ook zo zal zijn. De kans dat we dit gelijktijdig doen is dan 25%. 25% van de 10% telefoongesprekken is 2,5% van alle mobiele telefoongesprekken die ik heb in mijn woonplaats kan er gelijktijdig gebeld worden. De berekeningen van de per toeval-telefoontjes kan ik niet geven. Deze mogelijkheden zijn misschien ook wel te verwaarlozen, want komen erg weinig voor.

Daar is nauwelijks een berekening op te maken. Als je kijkt in de gevallen dat de verbinding verbroken wordt zal dit ongeveer 75% van de gevallen zijn, beide proberen namelijk terug te bellen. Als je kijkt naar telefonische verkoop zal dit ongeveer 0% zijn.

Dat is nogal moeilijk te zeggen omdat je geen informatie geeft over de relatie tussen de twee personen; kennen ze elkaar, of niet? En zo ja; in normale situatie; hoe vaak zouden ze sowieso bellen? En over welke tijdsspanne heb je het dan?

Dat hangt af van de populatie van potentiëele bellers. Als het om de hele wereld gaat is die kans vrijwel nihil(maar niet nul!, want in de oneindigheid zal het een keer wel voorkomen). Als het om een hechte vriendenclub van heel veel vrienden gaat die elkaar 1000 keer per dag bellen is die kans velen malen groter, maar nog altijd heel erg klein. Berekening: stel een populatie van 10 potentiëele bellers, de onvoorwaardelijke kans is dan 1/10 x 1/10 = éénhonderdste, bij 12 is dat 1/144 etc. Let op: per uur of eeuw, het maakt wel wat uit. Toegevoegd na 5 dagen: Dat het toch weleens gebeurt, komt omdat mensen uit een heel kleine kring elkaar regelmatig bellen en regelmatig op ongeveer dezelfde tijd, vanwege hun dagritme.

De vraag die eerst gesteld moet worden in dit soort vragen is of opbellen een kansspel of een behendigheidsspel is. Hoe behendigheid zich tot toeval verhoudt, wordt tot uitdrukking gebracht door: S = LE / ( LE + RE) = Skill (relatieve behendigheid). Op deze manier is S altijd een getal tussen de 0 en 1. Een zuiver kansspel heeft een effect 0 en zo kom je uit op S=0. Een puur behendigheidsspel zoals schaken en bellen heeft toevalseffect 0 en zo kom je uit op S=1. Volgens deze methode komt roulette uit op 0, Golden Ten op 0.012 en Blackjack op 0.049. Roulette, Blackjack, Eenentwintigen, Jokeren en Golden Ten zijn dus kansspelen. Hartenjagen, Texas Hold Em, Toepen, Kruisjassen, Rikken, Klaverjassen, Bridge, Schaken, Dammen en Halma zijn behendigheidsspelen. Daar bellen onder een behendigheidsspel valt kun je via kansberekening niet uitrekenen hoe groot de kans is dat twee willekeurige personen elkaar bellen. Doen ze dat dan is het een toevalstreffer.

Niet dat ik zo erg gelovig ben ofzo. maar ze zeggen wel is, dat als het gebeurd je een gave hebt. Dat je elkaar aanvoelt. Bij de 1 gebeurd dit vaker als bij de ander. Maar ik zou zeggen dit gebeurd 50% kans. Want; het gebeurd wel of het gebeurd niet.

de kans is niet groot als je bedenkt dat je in principe 24 uur per dag naar elkaar kan bellen. in de praktijk werkt dit echter niet. bekend met elkaars dagindeling (bv werk, slaap, boodschappen halen, eten koken. sport, schooltijd kids, favo tv programma's etc etc) kan er nog maar een beperkte tijd overblijven om elkaar te bellen. dan zal de kans veel groter zijn, helemaal als je elkaar regelmatig of dagelijks belt. bel je bijvoorbeeld maar een 1 keer per maand naar elkaar en bel je op de goede gok (dus niet weet wanneer het uitkomt) is de kans veel en veel kleiner dat je elkaar tegelijkertijd belt. het is wel te berekenen hoor, maar dan moet je van beide personen de dagindeling en het belgedrag naar elkaar in kaart brengen.

50%, of het gebeurt wel, of niet!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100