Waardoor word het verschil in de vorm van zandkorrels gemaakt?

Als ik de zandkorreltjes op het strand bekijk zijn ze nooit hetzelfde,hoe komt dat eigenlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

door twee verschillende dingen; allereerst het materiaal waar de zandkorrel van is gemaakt. het zand van de hollandse duinen is een beetje gelig, wat groter en wat vettiger, doordat elke korrel door een dun laagje ijzeroxide is bedekt. op de waddeneilanden is het zand heel fijn en wit: zilverzand. het zand bestaat voor bijna 100% uit kwarts. al t zand begon natuurlijk ooit als rots, als steen, of als berg.. ten tweede maakt de reis die de korrel aflegt hem kleiner, ronder of platter dan andere korrels. de wind op de wadden, het eb en vloed maken de korrels klein en fijn, de korrels die in de branding liggen, rollen de hele tijd heen en weer. zand dat door de wind is verplaatst, slijt meer dan de korrel die alleen door water wordt verplaatst. zo word iedere korrel anders. maar de wind en eb en vloed veranderen de korrels niet alleen, ze sorteren ook. kleinere korrels komen bij elkaar, de grote ook, door de sortering heb je op sommige plaatsen ander zand dan op andere plaatsen. het mooiste zie je dat in de ribbelingen op het zand, die je vaak ziet aan de vloed lijn, gemaakt door het water, of in de hoge duinen gemaakt door de wind. de toppen van de ribbels bestaan uit het fijne zand, de dalen uit de grovere, zwaardere korrels. ik heb eens een paar jaar geleden in een museum allemaal verschillende soorten zand uit verschillende landen onder de microscoop bekeken. superleuk, want geen korreltje was hetzelfde!

zandkorrels zijn verweerde rotsen ,net zoals glasscherven nooit hetzelfde zijn zullen zandkorrels niet hetzelfde zijn omdat iedere zandkorrel tegen andere dingen aanbotst in de weg naar beneden springen er overal andere stukjes af .

Iedere zandkorrel heeft zijn eigen geschiedenis, en dat zie je!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100