Waarom waren Hiroshima/Nagasaki zo snel weer leefbaar terwijl Chernobyl voor honderden jaren onleefbaar blijft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hyothese, ik vermoed dit dus: Nadat de bommen waren gevallen bleef er radio activiteit besmetting over maar geen bronmateriaal. Dat was op gebruikt bij de explosie. Deze radio active besmetting heeft een relatief kleine halfwaarde tijd (vervallen tot de helft van het oorspronkelijk radio activiteit niveau) heeft en zal dus snel minder schadelijk worden. In Chernobyl ligt er nog veel bron materiaal (plutonium e.d.) wat een grote halfwaarde tijd heeft. Het kan nog 100-en jaren duren voordat dat weer veilig is. Vndaar ook de enorme inspanning om het geheel te omkapselen. Zodat er in die lange tijd geen besmetting meer naar buiten kan plaatsvinden.

Anders gezegd: Het probleem is dat de Tsjernobyl-straling niet in één klap vrijkwam, zoals de stralingsgolf van de Amerikaanse atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, maar verspreid over een groot gebied en lange periode.

Bronnen:
http://www.kennislink.nl/publicaties/slach...

Is het niet gewoon een kwestie van de hoeveelheid radio actief materiaal? In een bom zit veel minder dan in een krncentrale volgens mij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100