Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kunnen smaken chemisch gedefinieerd worden?

Je hebt 5 smaken. Zout, zuur, bitter, zoet en umami.
Zouten behoren in de chemie tot een bepaalde groep. Zuren ook, maar dan tot een andere groep. Geldt dit ook voor bitters, zoeten en umami's?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
673
paulus811
7 jaar geleden
Er is nog een 6e smaak en dat is 'pikant'
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Pikant of pittig is een pijnsensatie geen smaak. https://owlcation.com/stem/Did-you-know-that-spicy-is-not-a-taste

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Nee, want het veronderstelde verband tussen smaak en chemie is er niet. Althans, niet zo direct als jij stelt. Stoffen die chemisch gezien een zout zijn smaken niet automatisch zout. Hetzelfde geldt voor zuren. Er zijn bijvoorbeeld zouten die zoet smaken zoals loodacetaat (maar dat is giftig, dus probeer het maar niet).

Toegevoegd na 1 minuut:
Bitters, zoeten en umami’s zijn geen scheikundige groepen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Reddie
7 jaar geleden
Plus.
En bitterzout (MgSO4) smaakt bitter.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Ik denk dat het wel kan. Smaak is gewoon een chemisch proces in je smaakpapillen. Bepaalde voedingstoffen gaan een reactie aan in je smaakpapillen die bijv. de sensatie "zout" oproept. Zo gaat dat ook voor de andere 4 smaken. Loopt dus niet parallel met de 'officiële' chemische indeling, maar mensen hebben op deze manier dus hun eigen manier om stoffen te groeperen.
Niet groeperen kan ook: veel stoffen smaken nergens naar en kun je vaak alleen maar ruiken en soms lukt dát zelfs niet.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding