Waarom vriest het niet in een iglo?

Als het buiten bijvoorbeeld 20 graden vriest dan is het in de iglo altijd rond het vriespunt. Hoe kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het vriest wel degelijk in een iglo. Als je er niet in gaat zitten. De sneeuwblokken isoleren dermate goed, dat je lichaamstemperatuur de lucht daarbinnen voldoende opwarmt. Maar let op, ga je er met meer mensen in, dan stijgt de temperatuur ver boven nul, en dat krijg je ijswater in je nek met gevaar op onderkoelingsverschijnselen. Toegevoegd na 1 minuut: dat=dan in de laatste zin.

Dit is vrij simpel sneeuw is een van de natuurs beste isolators. In sneeuw zit ontzettend veel lucht en is zelf misschien wel koud maar zorgt er dus wel voor dat de warmte moeilijk ontsnapt.

De sneeuw isoleert, dus de kou kan niet naar binnen, en de warmte blijft binnen. Daarvoor moet je trouwens wel heel dikke blokken sneeuw zagen voor het bouwen van je iglo - hoe dikker de wanden, hoe beter geïsoleerd je iglo is. Natuurlijk is het wel handig, om niet alleen in je iglo te zitten, maar met je hele gezin, en anders kan je je sledehonden mee naar binnen nemen - dat zijn voor ons mensen tóch al kleine kacheltjes, omdat hun lichaamstemperatuur warmer is dan die van een mens. De opening moet je aan de lijzijde aanbrengen, zodat de wind ook niet naar binnen kan.

En wat ook scheelt is op een verhoging te gaan slapen omdat de warme lucht naar boven trekt.

Het vriest in een ig-lo, en zeker in een igbungalo... Er is evenwicht in opgenomen en afgestane warmte... zodoende...

Een iglo wordt gemaakt door een inuit. Het kost een uur om te maken met een handgemaakt (ivoren) mes. De sneeuw moet de juiste vastigheid hebben want het mag niet breken tijdens het snijden. De tunnel fungeert als plek waar de koude kucht vast gehouden blijft en niet naar binnen komt. Die tunnel wordt afgesloten met een deur. De buitenlucht is circa -45 0C en binnen tussen de -7 en 16 0C. Indien er een hout vuur wordt gemaakt is het warmer. De binnenwand smelt dan enigzins wat een laag ijs vormt en dat is goed voor de versterking van de structuur van de iglo. Soms maken ze een gat in de bodem om te vissen. Ze slapen altijd op een verhoogd deel tegen de kou. http://en.wikipedia.org/wiki/Igloo . Zie aldaar ook de link naar een filmpje waarin iglo wordt gemaakt en een link naar een 28 pagina tellend artikel waarin d.m.v. natuurkunde wordt uitgelegd hoe de warmte in een iglo blijft hangen ('How warm is an igloo', een PDF document).

Bronnen:
http://allthingsquebec.wordpress.com/2009/...

de lucht die in de sneeuwkristallen zitten zorgen ervoor dat de warmte die de personen in de iglo afgeven in de iglo blijft en de koude blijft buiten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100