hoe weten ze bij het zwemmen wanneer ze moeten keren

als je bijvoorbeeld bij de 200m moet zwemmen en je kan per baan maar 50m hoe moet je dan weten wanneer je moet keren (draaien)???

Weet jij het antwoord?

/2500

als je wedstrijdzwemmer bent, heb je al zo vaak die 200mtr gezwommen, je weet hoeveel slagen je nodig hebt om 1 baan te zwemmen, je ziet het als je ademhaalt en je voelt met je hand de kant, het is een combinatie van factoren.

Dat zien ze, zwemmers kijken onder water.

Als je op TV naar de Olympische spelen kijkt, dan zal het je misschien opvallen dat er tegen het einde van de baan een dikke zwarte streep onder water is, die op een kleine afstand van de kant stopt. Als de lijn ophoudt, dan weten ze dat ze het keerpunt in kunnen zetten.

Op je buik kijk je onderwater naar de zwarte lijn met T einde, op je rug kijk je naar het plafond waar meestal ook een markering staat.

Als ervaren zwemmer zie je het moment waarop je moet keren aankomen, ze kijken niet naar de lijn ondanks dat deze er wel is. Je ziet hoeveel ruimte je nog over hebt, en met een beetje oefening kom je altijd juist uit om te keren. Op de rug keren is iets moeilijker, er hangen vlaggetjes (bij os in london zijn deze blauw, let maar eens op!) als je voorbij deze lijn komt tel je het aantal slagen dat je nodig hebt, dit vereist veel oefening en kan af en toe verschillen. Het is daarom best wel risky op de rug af en toe... Ik zie heel vaak bij beginners in de wedstrijden dat ze niet uitkomen, dat is grote pech!

Als amateur kijk je, als ervaren wedstrijdzwemmer voel je het aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100