Geven voorwerpen die radioactief zijn licht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet per definitie. Radioactieve straling kennen we in drie soorten: alfastraling, betastraling en gammastraling. Geen van deze soorten straling vallen onder de noemer "licht". Sommige radioactieve elementen kunnen wel fluoriserend zijn, maar dat staat dan los van de radioactiviteit. Daarnaast is het mogelijk dat de radioactieve straling van het voorwerp een *ander* element tot oplichten brengt. Dan veroorzaakt de radioactiviteit wel licht, maar dat is dan een secundair effect. (Je kunt natuurlijk wel heel simpel een gloeilamp maken van radioactieve materialen. Dan heb je dus een radioactief voorwerp dat licht geeft. Ik neem aan dat dat niet de bedoeling was van je vraag.)

Nee... Maar het kan wel zo zijn... Ze geven in elk geval wel warmte af... Maar licht niet altijd... het is niet fluoriserend dus...

Soms. Afhankelijk van het materiaal. Er wordt altijd energie 'uitgezonden', maar niet persé in het zichtbare spectrum. Dat kan dus zijn: - radiogolven - infrarood licht (warmte) - zichtbaar licht - ultraviolet licht - alpha, beta of gammastraling En dan hebben we nog de kosmische straling.

Voorwerpen die radioactief zijn bevatten ionen. Dit zijn geladen deeltjes die daar door natuurlijke radioactiviteit in zijn ontstaan. De ionen zijn herkenbaar aan het licht dat ze uitstralen wanneer ze zelf met licht worden beschoten. Optisch gestimuleerde luminiscentie, heet dat, ofwel OSL.

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/ar...

Als er bij het uit elkaar vallen van de moleculen, fotonen ontstaan, dan krijg je inderdaad licht. Straling is eigenlijk atomen, ionen of fotonen die met hoge snelheid uit de molecuul schieten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100