Moet de individuele vrijheid om elk antibioticum voor te kunnen schrijven in het algemeen belang beperkt worden?

Ik vroeg me af of het niet gevaarlijk is als alle artsen "zomaar" antibiotica kunnen voorschrijven.

Toegevoegd na 7 uur:
(deze vraag werd me voor een schoolproject gesteld, maar ik heb hier een second opinion voor nodig)

Weet jij het antwoord?

/2500

Je mag er gerust vanuit gaan dat artsen niet zomaar antibiotica voorschrijven, die zijn zich wel degelijk bewust van de hieraan verbonden nadelen.

Iedere arts mag onbeperkt antibiotica voorschrijven. Echter heeft een arts een eed afgelegd om de mensen te helpen gezond te blijven. Onzorgvuldig uitschrijven van antibiotica brengt juist de gezondheid in gevaar en is dus in strijd met de afgelegde eed.

Moet het/ niet echt. wel zou er striktere voorschriften moeten komen. Er wordt in Nederland al niet al te makkelijk antibiotica voorgeschreven. Maar in veel landen in de wereld kan je het nog vrij makkelijk in de winkel -zonder recept- krijgen. De problemen met resistente bacterien komen vooral van mensen die de kuur niet afmaken, en het ongelimiteerd gebruik in sommige landen. In Nederland wordt er door de artsen redelijk goed mee omgesprongen.

Als die vrijheid slaat op voor veeteelt en dierenaretsen is het antwoord ja. Belangrijk(er) is meer specifiek de vrijheid om in de intensieve veeteelt te hooi en te gras antibiotica in ons voedsel te stoppen, alleen maar om het gewin. Ons directe en indirecte belang is het daarom om niet biologisch kippen- en varkensvlees te mijden.

Sinds de ontdekking van het eerste antibioticum (penicilline, 1928) schrijft men dit medicijn al uit. Waar zie jij het gevaar dan? Artsen schrijven niet "zomaar" antibioticum voor, tenzij deze corrupt is of met andere zaken bezig zijn. Ik zie geen reden waarom, en in wat voor algemeen belang het uitschrijven hiervan beperkt zou moeten worden. Natuurlijk is het bekend, dat artsen soms "te makkelijk" of "te snel" antibioticum uitschrijven, terwijl er wel alternatieven aanwezig zijn, en het dus niet altijd nodig is. Of dat gevaarlijk is, dat denk ik niet. Ik denk eerder dat we ons zorgen moeten maken om de kip die we consumeren, waardoor de mens steeds meer antibioticum resistent wordt. http://nl.wikipedia.org/wiki/Antibioticum http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/25508-antibiotica-werking-en-soorten.html http://www.artikeltjes.com/artikeltjes/1950/1/Alternatief-voor-antibiotica-ontdekt/Page1.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100