Hoe oud is de kalender al in het algemeen

Toegevoegd na 4 minuten:
van af voor de geb van christus

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het woord kalender is afgeleid van het Latijnse woord kalendae, dit was de eerste dag van de maand in de Romeinse tijdrekening. Egyptische kalender, gebaseerd op overstromingen van de NijlEgypte had al erg lang een kalender gebaseerd op 365 dagen. De Romeinse kalender heeft sinds de stichting van Rome in de 8e eeuw v.Chr. in vele achtereenvolgende gedaanten tot op de huidige dag bestaan. Oorspronkelijk omvatte de Romeinse kalender 304 dagen verdeeld over tien maanden plus een niet nauwkeurig omschreven aantal (ongeveer zestig) dagen in de winter. De voorlaatste gedaante van de Romeinse kalender was de Juliaanse kalender (van -45 tot 1582); deze door Julius Caesar ingevoerde kalender die door het concilie van Nicaea werd aanvaard als officiële kalender van de kerk, was gebaseerd op een jaar van 365,25 dagen met een schrikkeldag iedere vier jaar. Het zonnejaar is echter iets korter. Op den duur ging daardoor de Juliaanse kalender echter steeds meer achterlopen (er zat meer tijd in het kalenderjaar dan de zon nodig had tussen twee lentenachteveningen: zo viel de lentenachtevening rond het jaar 1500 op 11 maart). Daarom werd deze door de rooms-katholieke Kerk in 1582 door de gregoriaanse kalender (onze huidige kalender) vervangen. Door de verschillende politieke en godsdienstige omstandigheden in de verschillende landen van Europa werd deze kalender niet overal in Europa onmiddellijk aanvaard, in Rusland zelfs pas na de Oktoberrevolutie van 1917. In de orthodoxe kerken heeft de vervanging ook nu nog niet plaatsgevonden. Wereldwijd bestaan verschillende kalendersystemen maar de gregoriaanse kalender wordt door velen als de universele standaard gezien.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalender

Welke kalender nou de allereerste was, is niet te zeggen, omdat ze waarschijnlijk al zijn ontstaan voordat de mensen konden schrijven. De oudste kalender is waarschijnlijk de Egyptische kalender of de Chinese kalender. Deze kalenders zijn allebei niet erg nauwkeurig. Lees in de bron meer over kalenders.

Bronnen:
http://wetenschap.infonu.nl/sterrenkunde/2...

in bijna alle oude beschaving gebruikten ze wel een soort van kalender, volgens mij zijn de Inca's de eerste geweest die een kalender van 12 maanden gebruikten op basis van de zon, dus zoals wij die nu hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100