Kan je de pest hebben aan jezelf? Kan je jezelf haten om je natuurlijke reacties op bepaalde situaties?

Zo ja, wat is eraan te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

JA!!!! Maar, ik weet niet of je daar iets aan hebt. Jonge mensen hebben dat veel vaker dan oudere mensen. En niet omdat oudere mensen zoveel minder fouten maken maar omdat die wel hebben geleerd dat niemand perfect is, ook zij niet en zij kunnen daardoor vaker accepteren dat ze reageren zoals ze reageren. Ze denken dan mogelijk wel: DOE IK HET WEER, maar zuchten hooguit een beetje over zichzelf. Dus wat is er aan te doen? Wat mij betreft NIET te krampachtig die natuurlijke reacties onderdrukken (al kan een beetje bijschaven geen kwaad) maar jezelf vergeven en denken, jeetje ik ben ook maar een mens, ik heb ook een onhebbelijkheid. En evt excuses aanbieden als je daarmee iemand in de weg zit.

Als je manisch depressief wel. Als het echt te erg is moet je naar een psycholoog anders jezelf gewoon accepteren.

Ja dit kan. Er zijn zat mensen die hier in meer of mindere mate last van hebben. Die mensen zouden aan deze (in hun ogen) zwakke punten kunnen werken of hun perceptie van zichzelf moeten aanpassen om beter met zichzelf te kunnen leven. Praten met een psycholoog is daarvoor bijvoorbeeld een middel.

Bij hele negatieve reacties kan je jezelf haten om het negatieve. De pest hebben aan jezelf kan ook te maken hebben met het niet accepteren van jezelf. Je kijkt naar anderen, daar zie je veel positieve dingen die jij mist. Maar je vergeet het positieve in jezelf te zoeken. Een diepere gedachte is dat God jou Schepper is, jij bent door Hem gemaakt. Dan behoor je jezelf te accepteren zoals jij uit Zijn handen ben voortgekomen.

Een mens is vooral een product van genen en van opvoeding, beide heb je niet voor het kiezen; je kunt er dus niet zoveel aan doen hoe je bent geworden, hooguit kun je er wat aan sleutelen maar verwacht daar niet teveel van. Je kunt dus wel de pest aan jezelf hebben maar beter is het om jezelf te accepteren zoals je bent; het is tenslotte niet jouw schuld.

vooral als je een pietje precies bent kun je vaak denken dat je het niet goed doet of hebt gedaan vraag je zelf af of het redelijk is wat je van je zelf verwacht! natuurlijke reacties bestaan niet vaak is het aangeleerd en is het dus ook af te leren of anders om misschien is iets niet aan geleerd en reageer je daarom zo

Het kan zijn dat je in situaties belandt en daarop reageert waarvan je er achteraf spijt of schaamte om hebt. Dit overkomt veel mensen en die kunnen erom lachen achteraf maar bij een aantal mensen is die schaamte om zichzelf zo groot dat boos op zichzelf kunnen worden en zichzelf vreselijk kunnen haten. Het volgens jezelf verkeerd reageren in een situatie is niet het probleem maar het niet van je zelf kunnen accepteren is juist het probleem. Eigenlijk (en het ligt eraan hoe verkeerd je reactie was) moet je er achteraf gewoon om kunnen lachen maar dat is niet zo makkelijk aan te leren door jezelf en daarom hebben veel mensen hier wat hulp bij nodig. Een assertiviteitscursus biedt mogelijkheden onder andere of gewoon een paar bezoekjes bij een psycholoog lijkt me meer in de richting en hiervoor heb je een bewijs van je huisarts nodig. Je kunt bij je huisarts je verhaal vertellen dat je niet van jezelf kan houden en jezelf haat en dit probleem graag wilt oplossen maar dat dit jezelf niet lukt. Dan krijg je een verwijsbriefje voor een psycholoog die je mogelijkheden aanbiedt in de vorm van gesprekstherapie waarbij de psycholoog je naar je verleden vraagt en dit kan best emotioneel zijn dus je moet er wel open voor staan. veel sterkte ermee en heel veel succes.

Er bestaan geen natuurlijke reacties, alleen maar aangeleerde reacties. Je kunt bij zelf nagaan van wie je de reactie heb aangeleerd gekregen, of van wie je de reactie hebt overgenomen. In feite ben je dan niet boos op jezelf, maar boos op degene van wie je de reactie hebt overgenomen. Of je bent verdrietig (dat is de emotie onder de boosheid) over de situatie waar aan je wordt herinnerd. Dit is een situatie van vroeger.

Haat is wel een groot woord... Je kunt kwaad op jezelf zijn omdat je het niet wilt zeggen maar toch automatisch zegt. Het beste is om je er niet zoveel op te concentreren, dan maak je juist meer fouten en ben je bozer op jezelf omdat je fouten maakt. Maak je niet teveel druk. En als mensen jou goed genoeg kennen, dan snappen ze wel dat je het niet zo bedoeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100