Waaraan heeft Einstein zijn populariteit te danken?

Eerder vanavond is er een vraag gesteld naar de favoriete wetenschappers van de gebruikers, met motivatie. Deze heeft 4 antwoorden gekregen voordat hij - volledig conform de richtlijnen - verwijderd is.

Nadat mijn antwoord als 4e te voorschijn kwam (ik noemde Turing voor zijn rol in zowel het winnen van WOII, als in het opbouwen van de moderne computertechnologie), viel mij op dat de 3 andere antwoorden, met meer of mindere motivatie, allemaal Einstein noemden, waarbij er een ook een eervolle vermelding voor Newton paraat had.

Nu ga ik niet zeggen dat hij niets toe te voegen had aan onze kennis - integendeel. Maar waarom zou er bij een vraag naar persoonlijke voorkeur zo'n uniformiteit ontstaan, terwijl er zoveel wetenschappers zijn die interessante ontdekkingen hebben gedaan, en tevens interessante persoonlijkheden zijn geweest.

Wat heeft Einstein dat, om er een paar te noemen, Marie Curie, Brahe, Bohr, Tesla, Schrödinger, Erdős en Gamow niet hadden?

Is het simpelweg dat mensen bij de term "wetenschapper" gelijk de associatie leggen met Einstein? Of is er iets dat hem zo bijzonder maakt dat hij blijkbaar in staat is om (ik weet het, de vraag was niet lang genoeg open voor een enigszins significante steekproefgrootte) de meerderheid zo duidelijk te trekken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Einstein was iemand die je "prettig gestoord" zou kunnen noemen. Deze eigenschap kan mooie dingen opleveren omdat mensen met deze eigenschap "out of the box" denken. Door een aantal eigenschappen, waaronder extreme intelligentie, maar ook het "prettig gestoord zijn" kwam Einstein tot extreme theorieën. In de meeste gevallen zonder empirisch onderzoek, dat kwam pas daarna. Het maakt Einstein ook bijzonder menselijk en de eigenschap spreekt mensen aan. Hij had kennelijk een prettige persoonlijkheid, niet die van de verstrooide wetenschapper. Ik heb al eens eerder een vraag hierover beantwoord en ik kwam toevallig net een presentatie (bron Slidefinder, zie vooral ook de speakernotes) tegen waarin de maker dezelfde conclusie heeft. Toegevoegd na 9 minuten: Daarnaast kreeg Einstein mede door de tijdgeest na zijn dood een cultstatus en ontstond er ook merchandising. Petten en mokken en afbeeldingen van een fietsende Einstein, of een Einstein die zijn tong uitsteekt naar de fotograaf zijn nog steeds te koop. En de meeste mensen kennen dit beeld wel, maar zouden niet kunnen vertellen waar Einstein nu echt beroemd om is geworden.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/verschil-tu...
http://www.hartenziel.nl/artikel/de_gekte_...
http://www.slidefinder.net/s/studium/10310937

Albert Einstein (1879-1955) Albert Einstein was een van de bekendste geleerden uit de geschiedenis. Hij werkte een revolutionaire theorie uit, die de manier waarop geleerden tegen de wereld aankeken, totaal veranderde. De theorie leidde tot bijzondere ontdekkingen in de ruimte en hielp andere geleerden zowel dodelijke wapens als levensreddende medische machine te ontwikkelen. Tegen het einde van zijn leven werd Einstein ook actief in de politiek. Albert Einstein leefde van 1879 tot 1955, een tijd van enorme veranderingen. Albert Einstein werd geboren op 14 maart 1879 in het plaatsje Ulm in Zuid-Duitsland. Zijn vader Herman was ingenieur en had zijn eigen bedrijf. Alberts moeder Pauline was huisvrouw en kon heel goed pianospelen. Ze bracht Albert en zijn zusje Maja de liefde voor muziek bij en moedigde hun aan om goed hun best te doen op school. Albert vond het niet leuk op school, hij hield niet van strenge regels. Hij deed wel zijn best tijdens de rekenlessen. Albert won een studiebeurs bij een bekende Zwitserse universiteit toen hij 17 was. Daar studeerde hij natuurwetenschappen. Hij gaf toen zijn Duitse staatsburgerschap op om te voorkomen dat hij in het Duitse leger moest intreden. Einstein had dan ook een hekel aan oorlog, hij bleef dan ook heel zijn leven een pacifist. In 1900 verliet Einstein de universiteit en ging op zoek naar werk. Eerst had hij een baan als leraar, dit stond hem wel aan. Hij ging ook graag naar concerten en speelde graag viool. Hij bracht ook veel avonden met vrienden door in koffiehuizen, waar ze kletsten en de nieuwste wetenschappelijke ideeën bespraken. Hij werd verliefd op een jonge vrouwelijke geleerde, Mileva Maric. Later trouwde hij met haar en ze kregen twee zonen. In 1902 kreeg Einstein een nieuwe baan als onderzoeksdeskundige bij de Zwitserse overheid. Hij moest daar uitzoeken of uitvinders terecht aanspraak maakten op de registratie van een nieuw ontwerp. Later was hij hoogleraar in de theoretische fysica aan de universiteit van Zurich, van Praag en aan de Technische Hogeschool van Zurich. Dit was het begin van zijn wetenschappelijke carrière. Van 1905 tot 1915 had Einstein het heel druk. Hij schreef heel veel wetenschappelijke artikelen en reisde veel, ontmoette andere geleerden en voerde actie voor vrede en rechtvaardigheid in de hele wereld.

De levensgeschiedenis van Einstein heb je al. Als je met "populair" bedoelt, het is de eerste naam die veel mensen noemen als je vraagt naar een bekende wetenschapper denk ik dat dit de volgende oorzaak heeft: Einstein heeft veel gepubliceerd in zijn leven. Zijn relativiteitstheorie spreek veel mensen aan, JUIST omdat ze ALLEEN de term goed uit kunnen spreken (als ze geluk hebben). Het is een soort hype geworden en staat voor iets wat onbegrijpelijk en knap is. Als je in een willekeurige supermarkt mensen vraagt of ze er wel eens van hebben gehoord zal een redelijk deel JA zeggen en ik denk dat ook nog best veel mensen weten dat het van Einstein is, ik denk dat slechts een enkeling maar bij benadering kan uitleggen waar het over gaat. En dat maakt het spannend en bijzonder. Andere, ook belangrijke uitvindingen (de stoommachine, de gloeilamp) daar kunnen mensen zich iets bij voorstellen en daar wordt het (blijkbaar) minder bijzonder van

Ik denk, dat Albert Einstein onder het grote publiek de bekendste wetenschapper is geweest en dat daarom die "uniformiteit" is ontstaan. Er zijn zoveel meer bekende/beroemde wetenschappers die men ook wel kent, zoals bijv. Edison, maar vrijwel iedereen kent Einstein.

Zoek je hét antwoord of een antwoord? het antwoord heb ik niet, maar wel een antwoord, namelijk: volgens mij speelt zijn uiterlijk ook een rol. daar kunnen je genoemde Marie Curie, Brahe, Bohr, Tesla, Schrödinger, Erdős en Gamow geen van allen tegenop (ik heb ze stuk voor stuk even bekeken). met zo'n boeiend/grappig uiterlijk als Einstein had, blijft een naam gemakkelijk hangen. zelfs zo dat het hoe en waarom erbij vergeten kan worden en men toch nog steeds weet dat er ooit een intelligente Einstein was. ik heb een mooi plaatje gevonden, lijkt wel speciaal voor jou gemaakt:

Einstein had een hoge aaibaarheidsfactor en een tot de verbeelding sprekende theorie. Inderdaad zou ik meer moeite hebben met het aangeven van de meest imposante wetenschapper. Einstein heeft natuurlijk een belangrijk gebied geopent, maar dat hebben er zoveel.

Ik vermoed, dat hij zijn populariteit te danken heeft aan de media. Ik heb in een artikel gelezen,dat hij allerminst een aimabel mens was.[Bovendien was hij zeer verlegen,kwam nooit lunchen met collega's, ging niet naar seminars en bemoeide zich niet met de mensen om hem heen]. Misschien heeft zijn uiterlijk er ook wel toe bijgedragen.

Bronnen:
Freeman Dyson.Tussen haken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100