Wonen er nog mensen in Tsjernobyl?

Op wikipedia vond ik dit:" De ioniserende straling als gevolg van dit ongeluk is er nog zo sterk, dat de autoriteiten het onverantwoord vinden om er te wonen. Daarom is de plaats, die voorheen zo'n 14.000 inwoners telde, net als het nabijgelegen stadje Prypjat nu een spookstad en valt zij binnen de zogenaamde vervreemdingszone, die in een straal van 30 kilometer rondom de kerncentrale loopt en die niet vrij toegankelijk is.

En op youtube vond ik een filmpje vanuit Tsjernobyl waarop er duidelijk mensen rondliepen. Zou er dan echt niemand meer wonen? En hoe groot is de kans dat je snel iets met je gezondheid krijgt of doodgaat als je er woont?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor de ramp telde de stad ongeveer 15.000 inwoners. Nu woont er vrijwel niemand

Na de ramp in 1986, vertikten 3500 inwoners het dorp te verlaten. In 2006 woonden er nog 461 mensen. Velen overleden of alsnog vertrokken. Vandaag de dag zullen het er nog veel minder zijn.

Je kan er echter wel naartoe gaan voor een excursie. Supertof! Je gaat dan naar de plekken waar het gevaar van de ioniserende straling niet dusdanig hoog is dat je er dood van gaat. Wel houdt je gids rekening met de tijd die je buiten mag doorbrengen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100