wie was maarten luther

Weet jij het antwoord?

/2500

Maarten Luther (Duits: Martin Luther) (Eisleben, 10 november 1483 – aldaar 18 februari 1546) was een zeer belangrijke Duitse protestantse theoloog en reformator. Begonnen als augustijner monnik (1506) die het sacrament van de priesterwijding ontvangen had (1507), ontwikkelde hij zich na zijn benoeming in 1508 tot hoogleraar in de moraaltheologie aan de Universiteit van Wittenberg tot dé leidende persoonlijkheid van de Reformatie in het Duitse Rijk. De publicatie van zijn academische stellingen tegen de handel in aflaten op 31 oktober 1517 is het symbolische begin van het protestantisme. In 1521 werd Luther geëxcommuniceerd door paus Leo X. Luthers naam wordt dikwijls in één adem genoemd met de reformatoren Huldrych Zwingli en Johannes Calvijn. Bron: Wikipedia

Een kerkhervormer uit de zestiende eeuw. Hij verzette zich tegen het rooms-katholieke geloof. Eerst behoorden alle gelovigen tot dezelfde kerk: de rooms-katholieke. Tegenwoordig heb je allerlei verschillende kerken. Deze splitsing is in de zestiende eeuw begonnen met de ideeën van de monnik Maarten Luther. Maarten Luther was erg muzikaal en heeft verschillende liederen geschreven. Eén van die liederen is heel bekend geworden. Dit lied wordt vaak rond 31 oktober gezongen. Dan wordt herdacht, dat Luther de 95 stellingen aan de Wittenberg heeft getimmerd. "Ein' feste Burg ist unser Gott" heet dit lied.

Bronnen:
http://www.maartenluther.weblesjes.nl/
http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157332...

Maarten Luther was een Hervormer en we herdenken hem op 31 oct. hervormingsdag, en zingen dan in de kerken Een vaste burcht is onze God, hij leefde van 1483 tot 1546 in Duitsland, sloeg in 1517 zijn 95 stellingen op de slotkapel in wittenberg tegen de aflaathandel . begin van het protestantisme.

Maarten Luther werd in november 1483 in het Duitse Eisleben geboren. Hoewel zijn vader in een kopermijn werkte, lukte het hem genoeg te verdienen om Maarten te laten studeren. In 1501 ging Maarten naar de Universiteit van Erfurt. Daar las hij in de bibliotheek voor het eerst de bijbel. „Het boek beviel me buitengewoon goed”, zei hij, „en ik hoopte dat ik ooit zo gelukkig zou zijn zo’n boek te bezitten.” Op 22-jarige leeftijd meldde Luther zich aan bij het augustijnenklooster in Erfurt. Later ging hij naar de Universiteit van Wittenberg, waar hij tot doctor in de theologie promoveerde. Luther vond dat hij Gods gunst niet waard was en werd soms tot wanhoop gedreven door een schuldig geweten. Maar bijbelstudie, gebed en meditatie hielpen hem een beter begrip te krijgen van Gods kijk op zondaars. Luther zag in dat men Gods gunst niet kan verdienen maar dat die door onverdiende goedheid geschonken wordt aan degenen die geloof oefenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100