Is wetenschap ook een religie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. religie is alles wat met geloof te maken heeft.Geloof is dan genoeg wetenschap niet. Bij wetenschap moet je wel enigszins geloven in wat je doet, maar dan verandert het geloof in zeker weten of iets wel of niet zo is

Nee. Wetenschap: "het geheel van kennis en de manieren om die te verwerven" (http://www.vandale.nl/) Dat heeft helemaal niets te maken met godsdienst.

nee, juist niet. voor een religie volstaat geloof. voor de wetenschap moet iets te controleren en te bewijzen en te herhalen zijn met hetzelfde resultaat. wat wetenschappoelijk bewezen is, dat kan je als feit beschouwen. een geloof is niet meer dan dat.

Nee, helemaal niet. Een duidelijk verschil is dat de wereld steeds meer wetenschappelijk en minder religieus is aan het worden. En dat is een goede teken.

Nee, er is een fundamenteel verschil tussen de wetenschappelijke benadering en een geloof. Bij een geloof draait het om dat geloof. De wereld wordt verklaard aan de hand van het geloof. Met andere woorden: het geloof is het uitgangspunt, de wereld heeft maar te volgen. In de wetenschap draait het om het bekijken van de wereld. De wereld wordt verklaard aan de hand van de dingen die we zien. Er wordt continu geprobeerd bestaande kennis omver te werpen; op die manier blijft alleen datgene over dat echt stevig staat. Met andere woorden: de wereld is het uitgangspunt, de beschrijving van de wereld heeft maar te volgen. Zelfs als we dat soms niet leuk vinden. Onderstaande link geeft heel duidelijk weer wat het verschil is tussen een geloof en de wetenschap. Zoals je ziet zit het verschil niet zozeer in de uitleg (de bovenste helft van de tekst in de link), maar in de *redenen* voor die uitleg (de onderste helft van de tekst). Daaraan herken je de wetenschappelijk ingestelde persoon: die vraagt niet alleen naar iemands overtuiging, maar vooral naar de *redenen* van die overtuiging. Toegevoegd na 2 minuten:   Ik heb het plaatje uit de link ook maar even aan deze vraag toegevoegd. Klik op het plaatje voor een grotere versie; bij sommige browsers kan het zijn dat je daarna nogmaals moet klikken om een leesbare versie te krijgen.  

Bronnen:
http://i.imgur.com/QlahH.jpg

Dit is een aloude discussie. Er zijn wetenschappers die zo geloven in de wetenschap als antwoord op alle zijnsvragen (onstaan van het leven, waarom leven we, waarom zo, etc), dat we welhaast een geloof mogen noemen. Immers: ook de wetenschap heeft geen sluitend antwoord op alle vragen. Het is zelfs de vraag of de mens in staat is tot het vinden van alle antwoorden. Er blijft altijd onzekerheid over, ook in de wetenschap.

Nee ; wetenschap is geen leer , levensstijl of stroming maar een methode van waarheidsbevinding, en daarmee op ALLE punten het TEGENOVERGESTELDE van religie. Er zijn wel mensen die denken wetenschap en religie te kunnen combineren, en tot op zekere hoogte en op bepaalde vlakken kan dat ook wel, maar op het punt dat religies uitgaan van bepaalde onbewezen aannames, kun je eigenlijk niet meer spreken van een wetenschappelijke benadering, en raken ze elkaar kwijt. Wetenschap is ook niet 'heilig' of een kant-en-klaar-pakket ; het is BIJ UITSTEK en PER DEFINITIE geen allesverklarende waarheid ; het doel is juist voortdurend op zoek naar verifieerbare, controleerbare feiten. Iets waar religies zich per definitie niet mee bezig houden.

Nee, al kun je moeilijk hard maken dat wetenschap leidt tot Waarheid. De waarheid laat zich niet kennen. Wel is duidelijk dat wetenschap leidt tot een systeem dat onomstotelijk WERKT. Mocht er iets niet werken zoals voorspeld, dan gaan wetenschappers op zoek naar de kern van het probleem met als doel een nieuwe theorie op te stellen die wel weer werkt. Religie begint met een aannames die in essentie gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen en bouwt daarop voort. Vaak steunt men daarbij sterk op wat is vastgelegd in oude boeken, hetgeen verdere uitleg behoeft van een priester of andere religieuze gezagsdrager. Religieuze verklaringen zijn dan ook dogmatisch van aard en nauwelijks gebaseerd op verifieerbare feiten. Om die reden zijn religieuze stromingen, zelfs binnen dezelfde hoofdstroming, het vaak oneens met elkaar, en soms zelfs op hoofdpunten. Daarentegen zijn wetenschappers over de hele wereld het op hoofdpunten meestal nagenoeg eens. Alleen als je met een vergrootglas kijkt, wat wetenschappers doorgaans doen, zie je de verschillen. Door steeds te testen en t corrigeren leidt wetenschap tot een sterk bouwwerk dat steeds bruikbaar blijkt te zijn en dat niet zomaar inzakt als een individuele wetenschapper met de resultaten heeft geknoeid.

Nee, religie bestaat uit sprookjes en wetenschap uit harde feiten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100