Waarom zijn Abrahamitische religies zo succesvol?

Wereldwijd zijn er ongeveer 3,5 miljard aanhangers van deze Abrahamitische religies.
* christendom (2,1 miljard)
* islam (1,3 miljard)
* jodendom (15 miljoen)
* bahá'í (6 miljoen)
* samaritanen (720)
Hoe komt het dat deze religies zo succesvol zijn en zich zo massaal hebben kunnen verspreiden?

Op grond van een Hebreeuwse tekst uit het Oude Testament. (Kon. 6:1) werd Abraham omstreeks 2166 v. C. geboren, 480 jaar (volgens de Septuagint-vertaling 440 jaar voor de Uittocht uit Egypte (Exodus) (die dan in 1686 v. Chr. zou hebben plaatsgevonden).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tweeduizend voor Christus leefden er naar schatting 25 miljoen mensen op aarde. "Gaat heen en vermenigvuldigt u" (Genesis 1:28 en 9:1 ) was het adagium. De bevolking groeide enorm en lang kenden de mensen geen andere religie dan die ene ware: het christendom, de Islam of andere Abrahamitische religies. De Abrahamitische religies zijn ook patriarchale religies die bol staan van de verheerlijking van geweld. Het is dus maar schijn dat deze religies zo succesvol zijn. In deze tijd verandert het: de oude religies hebben weinig aanhangers meer.

Omdat de mensheid geloof hecht aan de Abrahamitische religie(s). Het is de sterkte van een verhaal die mensen doet geloven, denk ik. En niet te ontkennen valt dat dit het geval is. Ik geloof bijvoorbeeld niet in het Griekse Godendom of in het Humanisme als vervanger van een religie. Mijn geloof is onafhankelijkheid, maar absolute aanvaarding wat mensen met een religie hebben. Als het maar binnen de humane grenzen blijft......

Door een geslaagde PR-actie. Bij de eerste twee werd je hoofd eraf gehaald als je je niet bekeerde. Dat helpt.

Deze religies hebben allemaal een paar factoren die veel mensen aanspreken: - Één almachtige god die persoonlijk om je geeft - Belofte op een beter leven na de dood - Gelijkheid voor alle mensen - Hulp van de armen - Samenhorigheod en het gevoel van ergens bijhoren Andere religies hebben natuurlijk ook wel van deze factoren, maar dan is het gewoon een kwestie van de onvoorspelbaarheid van mensen.

Deze religies predikten relatieve gelijkheid van mensen. Als je dit vergelijkt met de ongelijkere culturen als de Egyptische of de Romeinse (waar slavernij hoogtij vierde), was vooral voor de minderheden een Abrahamitische religie een oplossing. Een God voor wie iedereen in essentie gelijk is. Later is deze gelijkheid doorgeslagen. Het gevolg is de djihad van de 7e eeuw en de kruistochten.

Omdat ze zeer geweldadig terrein hebben veroverd... Dit in één tijd dat het Christendom ook moordend en plunderend door Europa trok... Over heiligschennis gesproken...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100