Als je iets voor een ander doet, doe je het ook altijd voor jezelf ?

Puur altruisme bestaat niet, is mijn stelling. Je doet dingen ook altijd voor jezelf.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veel mensen die anderen helpen doen het vaak alleen maar om er bij te horen. Mee te mogen tellen in de maatschappij. Een onderdeel te mogen zijn van de omgeving, van de kennissen, van de colega's en niet onbelangrijk, van hun familie. Met andere woorden , ze zijn blij dat er ergens in hun omgeving hulp nodig is zodat ze kunnen laten zien aan anderen hoe goed ze toch zijn. Eigenlijk is daar niets mis mee, want hulp is hulp. Alleen de motivatie is dan niet echt goed. Maar om helemaal iets voor een ander te doen zonder er zelf beter van te worden , of van te voelen is veel moeilijker. Zonder eigenbelang helpen. Maar dankbaarheid ontvangen voor geboden hulp, al is het maar , bedankt, kan een mens zo gelukkig maken, en dat mag dan toch ook, alleen of dit ook het doel was van geboden hulp, of eigenlijk, doe je het ook voor je zelf blijft een moeilijke vraag. Maar ik denk van wel!!!

Wat je geeft krijg je in drievout terug? Zo was het toch Mystica?

Ik denk dat je het voor beide doet. De mens is en blijft een kudde dier. Men wilt bij een groep horen. Daarnaast worden we steeds meer gepusht door de samenleving om perfect te zijn, waardoor men zich anders kan gedragen/voordoen om aan dit beeld te voldoen. en je krijgt er natuurlijk een goed gevoel bij. Wie goed doet, goed ontmoet

Daar heb je voor een groot stuk gelijk in.Alhoewel je doet niet bewust, je zegt bij jezelf : die verdient dat. Mijn eerlijke ervaring is dat het genereus zijn bij anderen ditzelfde opwekt.

Nee, puur altruisme bestaat wel. Het goede gevoel achteraf is een beloning, geen doel op zich.

Oneens. Het geeft misschien wel voldoening, maar daar doe je het niet voor. Bovendien kun je voor iemand sterven.

Is dat zo? Kun je echt nooit iets zuiver en alleen voor een ander doen, om die te helpen, te (onder)steunen in een moeilijk periode, zónder daar iets terug voor te verwachten? Iemand waar je erg op gesteld bent? Natuurlijk kan dat wel. Misschien komt het niet vaak voor, maar onmogelijk is het zeker niet. Het zou ernstig zijn als dat niet zo was.

Klopt, zeker als je beseft dat er geen ander is... Er is alleen maar het zelf...

deze is al gesteld: http://www.goeievraag.nl/vraag/bestaat-pure-altruisme.5063

Volkomen onbaatzuchtigheid bestaat wel hoor. In goede vriendschappen, en wat dacht je van moederliefde?

ja: bij boeddhisten. tijdens de Vietnam-oorlog zijn er Boeddhisten geweest die zichzelf verbrandden als protest, en ze gaven geen krimp. als dat geen altruisme is! dit waren boeddhistische monniken.

Bronnen:
geschiedenisles

Ik denk dat je het om het gevoel dat je iets voor iemand anders doet krijgt, of dat de persoon waarvoor je het doet je bedankt...

Je doet soms ook iets wat je zelf totaal niet wil doen. Toch doe je het voor een ander. En voor het "goede " gevoel achteraf zal lang niet iedereen het doen. Maar gewoon omdat je die ander belangrijk genoeg vindt om je eigen belangen een keer voor aan de kant te zetten.

Volgens mij zijn er mensen die werkelijk denken iets alleen voor iemand anders gedaan te hebben. Wellicht dat ze onbewust het ook voor zichzelf gedaan hebben. Ik vind dat ik ook weleens iets voor een ander gedaan heb zonder daarvoor ook maar iets terug te verwachten, maar nu kan ik er hier over schrijven...hmm Als je niets doet dan kun je dat misschien ook voor jezelf doen maar toch doe je op dat moment niets en ook niets voor een ander, wat is dat dan? Ik denk dat het woordje "altijd" in je vraag het antwoord lastig maakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100