Is er een probleem als er geen probleem is en er toch wordt gedacht dat er een probleem is?

Dat is een nogal ingewikkelde vraag die je misschien wel drie keer over moet lezen.

Maar goed..
Stel je partner komt naar je toe en denkt dat er een probleem is. Er is geen probleem maar toch denkt die persoon dat er een probleem is. Is er dan wel of geen probleem? Of is het alleen een probleem wanneer dat gedrag veelzijdig voorkomt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aaaah, het beruchte 'ik-denk-voor-jou-probleem'. Ik maak het ook regelmatig mee: iemand heeft het gevoel dat er iets is, vraagt dit aan die persoon, die persoon zegt dat er niks aan de hand is. Als die persoon dan gerustgesteld is, doorgaat tot de orde van de dag en het voorval vergeet, dan is er niks aan de hand. Maar als die persoon maar blijft denken dat er wel iets is, maar die persoon het niet wil/kan/durft te zeggen, dan is er een probleem, maar alleen voor die persoon die dat blijft denken, en niet voor degene die heeft gezegd dat er niets is. Dan zit die persoon voor de ander in te vullen wat hij denkt, maar dit is eigenlijk nergens op gebaseerd. Het enige wat je kunt doen als iemand je vraagt of er iets is, en je zegt dat er niets is, ervan uitgaan dat het opgelost is. Als dat voor die ander niet zo is, dan is dat niet jouw probleem.

Jij moet alleen je partner overtuigen van het feit dat er geen probleem is en als dat lukt dan is er niets aan de hand.

Dan is er inderdaad, zoals jij zegt, een probleem omdat er gedacht wordt dat er een probleem is en dat eerste probleem houdt dus in dat je partner problemen ziet die er niet zijn.

Als er alleen gedacht wordt dat er een probleem is dan is dat volgens mij geen probleem.

In dit geval is een oplossing nodig en vooraf aan elke oplossing schuilt een probleem. Dus ja, er is een probleem.

Misschien is dit probleem - jaloezie? Dat ie dingen denkt of ziet die er niet zijn. Als dit zo is, heeft je partner een probleem.

Ha, die Walli; In dit geval is er wel degelijk een probleem en dan niet het probleem waarvan dat de partner denkt dat er is maar het probleem dàt de partner denkt dat er een probleem is is een probleem op zich, ook al maak jij er zelf geen probleem van omdat je vindt dat er al helemaal nooit een probleem geweest is. Dus.

Dan is er geen probleem, maar dan wordt er wel een probleem gemaakt. En dat kan erg problematisch zijn, ook voor je relatie, dus ik zou maar gauw een probleemoplossend gesprek gaan voeren met hem.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100