Waarom heeft de ene stof een hogere dichtheid dan de andere?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meer draden zijn erin verwerkt en dat maakt de stof sterker en duurder. Toegevoegd na 1 minuut: Dit geldt voor lappen dan he! Toegevoegd na 6 minuten: Dichtheid: om aan te geven hoe zwaar een stof is. Dichtheid van stof is aantal gram per cm3 van die stof. Dichtheid is een stofeigenschap: elke stof heeft eigen dichtheid. Als je dichtheid van stof hebt bepaald. Kun je meestal achterhalen welke stof het is. (staal is zwaarder dan aluminium - staal heeft een grotere dichtheid dan aluminium).

Dat is om de fysische eigenschappen te geven die bij die stof hoort.

de dichtheid van stoffen heeft te maken met het atoomgewicht zo is de lichtste stof Waterstof (H)met het atoomgewicht 1 dit atoom bestaat uit 1 proton en 1 electron met nog wat neutronen de volgende is Helium (He) met atoomgewicht 2 en zo verder nu zijn de meeste stoffen verbindingen en daar moet je dan de atoomgewichten van de afzonderlijke gewichten bij elkaar optellen in de verhouding waarin ze in het molecuul voorkomen bijvoorbeeldwater is . h²o is 2 waterstofatomen en 1 zuurstofatoom atoomgewicht is dan (2 *h)+(1*O)=(2*1)+1*16=18 de zwaarste atomen zijn die van lawrencium(lr met een atoomgewicht van 262 dit is dan ook de stof met de hoogste dichtheid .

De dichtheid hangt af van de grootte van het atoom, het aantal kerndeeltjes en de mate waarin de atomen elkaar aantrekken. Het element met de hoogste dichtheid hoeft dus niet per se het atoom te zijn MET de meeste kerndeeltjes. Zo is de dichtheid van Uranium lager dan van Osmium (een platina-achtig edelmetaal, terwijl Osmium minder kerndeeltjes heeftdan Uranium Om te stellen dat Lawrentium de hoogste dichtheid heeft lijkt me gewaagd, ten eerste is het geen natuurlijk element , is het zeer radioactief (dus instabiel) en zijn er veel meer transuranen die in principe een nog hogere dichtheid zouden kunnen hebben. Het zwaarste natuurlijke element is Osmium uitgaande van de natuurlijke samenstelling van zijn isotopen. De transuranen hebben vaak vele isotopen, de naam van het element wordt immers door het aantal protonen in de kern bepaald, terwijl het aantal neutronen kan verschillen. Het element Chloor heeft twee stabiele isotopen, een die een atoommassa heeft van 35 en een die een neutron meer heeft, dus een atoommassa van 36, zodat Chloor als gemiddelde atoommassa op 35.5 komt.(de verhouding tussen de isotopen is ongeveer fifty-fifty.) Iedere nieuwe schil maakt het atoom ook groter, waardoor de diameter toe kan nemen, vandaar dat meer factoren dan alleen het atoomnummer de dichtheid bepaalt. Het is ondoenlijk de dichtheid van niet natuurlijke elementen aan te geven, sommige isotopen van hetzelfde element leven zo kort , dat de atoommassa niet alleen verandert, maar ook de naam van het element, omdat het protonen afgeeft en dus een ander atoomnummer krijgt. Uiteindelijk gaan alle transuranen over in lood, wat slechts een dichtheid heeft die nog niet de helft is van Osmium. Het verhaal over de dichtheid zit dus wat complexer in elkaar dan je in eerste instantie zou denken. Toegevoegd na 18 uur: Omdat ik het bovenstaande antwoord uit parate kennis neergeschreven heb, wat ik vrijwel altijd doe, nog even het volgende. Men heeft van Lawrencium slechts DRIE atomen kunnen maken en uit gebombardeerd Californium (3 mg) en dit element heeft slechts 8 seconden halfwaardetijd. Over zijn dichtheid is niet veel te zeggen, evenals van zijn andere eigenschappen, domweg omdat het te kort en in veel te geringe hoeveelheden te maken is om dat te kunnen doen. Veel van de transuranen bestaan dus meer in theoretische zin.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100