Vanaf hoeveel moleculen kan een stof vloeibaar zijn?

Ik vraag me af hoeveel moleculen een stof nodig heeft om vloeibaar te kunnen zijn. Moleculen moeten namelijk vrij bewegen, om een vloeistof te zijn. Is dat wel mogelijk met bijvoorbeeld 2 moleculen? Of heb je er minstens 100 nodig omdat er anders te veel ruimte tussen de moleculen zit om een vloeibare stof te kunnen zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is een hele leuke vraag! Ik heb een paar dagen geleden ook zo'n soort vraag gesteld, misschien heb je daar ook nog wat aan. https://www.startpagina.nl/v/wetenschap/filosofie/vraag/635207/nat Mijn antwoord op uw vraag is 2. Er zijn 2 moleculen nodig wil het een vloeistof zijn. Eén molecuul gaat niet werken omdat het zich niet 'verhoudt' tot een ander molecuul. Bij twee moleculen is te zien hoe heftig ze bewegen. Sommige mensen vinden dan ook nog een derde molecuul nodig in verband met relativiteit. Dit derde molecuul zou dan de 'observer' zijn. Dit vind ik onzin aangezien het niet gaat om het bewijzen of aantonen in welke fase het zit. Het gaat erom in welke fase die zit. Kortom, 2 moleculen zouden genoeg moeten zijn.

Bronnen:
https://nl.wiktionary.org/wiki/vloeibaar
Logisch nadenken

Om te kijken wanneer je van een vloeistof kan spreken, kan je kijken naar de grootte van een druppel van die vloeistof. Hoe groot / klein kan en waterdruppel zijn. In San Diego heeft men onderzoek gedaan naar het gedrag van water (omdat dat nog steeds zeer complex is en niet volledig begrepen. Zij hebben gesteld dat de kleinste druppel die mogelijk is een hexameer is (oftewel 6 molekulen). Daardoor kan je een goede 3D structuur maken. Alhier de link en een stukje tekst (vertaald met Google Translate): http://ucsdnews.ucsd.edu/pressrelease/researchers_reveal_behaviors_of_the_tiniest_water_droplets1 De waterhexameer wordt als de kleinste druppel water beschouwd, omdat het de kleinste watercluster is die driedimensionaal is, d.w.z. een cluster waar de zuurstofatomen van de moleculen niet op hetzelfde vlak liggen. Als zodanig is het het prototypische systeem voor het begrijpen van de eigenschappen van de waterstofbindingsdynamiek in de gecondenseerde fasen vanwege de directe verbinding met ijs, evenals met de structurele voorzieningen die in vloeibaar water voorkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100