Hoe werkt aluminium folie?

Voor natuurkunde heb ik een plastic bekertje moeten isoleren. Daarvoor gebruikte veel mensen aluminium folie. Maar ik dacht juist dat dat zou geleiden? Kan iemand mij uitleggen hoe dat nou precies werkt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Aluminiumfolie is op zichzelf geleidende, maar de isolerende werking zit hem in de reflectie. In eerste instantie zal aluminiumfolie de warmte/koude reflecteren.

Als je de buitenkant van het bekertje met aluminium bedekt, weerkaatst bijv. het zonlicht tegen het aluminium aan waardoor de warmte(stralen) niet het bekertje kunnen raken

Het maakt wel uit of je het bekertje tegen warmte van buiten moet isoleren of om warmteverlies van binnen moet beperken. In het laatste geval zal aluminiumfolie niet heel veel doen. Het weerkaatst iets van de warmtestraling terug de beker in. Het meeste effect zal nog bestaan uit het feit dat je makkelijk een luchtlaag tussen de beker en de folie krijgt, dat isoleert heel aardig. Beide kanten op ook. Dat kun je echter met elke folie of papier o.i.d. voor elkaar krijgen. Wil je de inhoud van de beker koel houden in bijv. zonlicht, dan werkt aluminiumfolie best goed. Verder is het hetzelfde verhaal als ik hierboven al omschreef.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100