Zeg ik dit goed : stroomsterkte wordt in Ampére aangegeven , het aantal Volts is een maatstaaf voor snelheid van de elektronen"ketting " ?

Dus met een hoog amperage gaan er veel elektronen maar met een lage snelheid door de draad . De snelheid van de elektronen "ketting" die door de draad beweegt wordt aangegeven door de spanning in Volts ?

Elektronen ketting : de elektronen gaan als een soort treintje door de stroomdraad , waarbij de voorste elektronen door de achterste elektronen "opgeduwd " worden.

Stroom stroomt van + naar - , maar de elektronen "ketting " beweegt zich van de - naar de + pool.

Zo heeft mijn natuurkunde leraar het vroeger tenminste uitgelegd ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, zo grofweg wel. In je eerste zin denk je dat hoge stromen niet gepaard kunnen gaan met hoge spanningen, maar dat kan natuurlijk wel. En dat 'opduwen' is natuurlijk ook niet echt zo. Wist je dat bij een spanning van 100 Volt en een stroom van 1A de electronen maar met 8 cm/uur 'stromen'?

De elektronen zullen altijd met dezelfde snelheid bewegen. Stroom is de hoeveelheid elektrische lading over een bepaalde eenheid tijd. 1 ampere is 1 coulomb lading per seconde. Spanning is de hoeveelheid energie per eenheid elektrische lading. 1 Volt is 1 joule per Coulomb. Dus een hoge stroomsterkte is veel lading per seconde. Bij een lage spanning zal er echter weinig energieinhoud zijn.

Bij een elektrische bron spreekt men van elektrische spanning of kortweg spanning als men het potentiaalverschil tussen beide polen bedoelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100