Natuurkunde zie uitleg

als je water van, zeg 50 gram hebt en je vriest dat in heb je dan aan het zelfde gewicht, en als het ontdooid dan ook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De massa verandert niet; het volume overigens wel; bevroren water (ijs) zet uit; heeft dus een lager soortelijk gewicht (vandaar dat 't drijft op water).

Als je het helemaal in een vaccuum doet, waardoor er niets kan verdampen en verdwijnen, ja. Dan is het gewicht van dezelfde hoeveelheid stof hetzelfde. De transformatie doet niets met de hoeveelheid. Door verdamping en sublimatie kan er echter tijdens het proces wat verloren gaan als je het in je eigen koelkast probeert.

Als je dit experiment uitvoert in een gesloten systeem (geen vacuüm, want het water zal vliegensvlug verdampen en het is moeilijk om in je keuken een sterke vacuüm te creëren) waardoor er geen stoffen uitgewisseld kan worden met de omgeving, zal je zien dat de massa precies hetzelfde blijft ongeacht welke faseovergangen er plaatsvinden. Dit heeft te maken met een fundamentele natuurkundige wet: het behoud van massa. In een gesloten systeem zal de massa altijd hetzelfde blijven. Dit geldt ook met chemische reacties, bijvoorbeeld. Als je rekening houdt met energietoe- of afname, zal je zien dat de reactieproducten dezelfde massa hebben als de reactanten.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_behou...

jouw vraag is eerder wiskundig en heeft met het s.g. (soortelijk gewicht) te maken, maar als je water bevriesd en dan terug ontdooid weegt dat water evenveel; als ijs daarentegen is jouw 50gram water bevroren minder dan dan jouw 50gram water als ze vloeibaar is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100