Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke pH-waarde heeft brandend maagzuur ongeveer?

Het gaat hier over brandend maagzuur ten gevolge van een te hoge maagzuurproductie (geen oprispingen of iets dergelijks).

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
3K
SimonV
7 jaar geleden
Veel weet ik er niet van af, maar bij overproductie gaat de pH-waarde van maagzuur omhoog.
De pH-waarde varieert tussen 1,35 en 3,50. Dus ik neem aan dat deze rond de 3,5 zal liggen. https://en.wikipedia.org/wiki/Gastric_acid http://puck.emarkrutte.com/experimenteren-met-brandend-maagzuur-gerd-goede-voeding-slechte-voeding/ https://www.reference.com/web?q=Excess+Stomach+Acid&qo=contentPageRelatedSearch&o=600606&l=dir&gc=1
Erna55
7 jaar geleden
Je meekt niets van de oprispingen, maar brandend maagzuur komt door het terugstromen van maagzuur in de slokdarm. Met brandend maagzuur of zuurbranden wordt het te vaak terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld. Bij mensen met brandend maagzuur staat het sluitspiertje vaker open en stroomt vaker dan gemiddeld maagzuur omhoog de slokdarm in. Dit geeft klachten. De medische naam voor brandend maagzuur is reflux.
Na maaltijden is de druk in de maag verhoogd. Hierdoor gaat het sluitspiertje even openstaan zodat overbodige lucht uit de maag kan ontsnappen. Hierbij komt ook vaak wat maagzuur mee naar boven. Dit is een normaal verschijnsel en de meeste mensen voelen dit niet.
SimonV
7 jaar geleden
Waarschijnlijk bedoel je met oprispingen wat anders: Reflux kan zure oprispingen in de mond geven (vooral tijdens het liggen). https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/reflux/item40542

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Maagzuur heeft gemiddeld een PH-waarde tussen de 1.2 en 3.0. De zuurgraad houdt verband met de hoeveelheid maagsappen. Hoe minder sappen, des te zuurder de sappen zijn.

Iedereen heeft wel eens brandend maagzuur en dit is in principe niet erg. Als de klachten langer duren dan 2 weken, verergeren of als het regelmatig terugkomt kun je het best bij de huisarts langsgaan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding