Bestaat een base altijd uit een metaal en een zuur altijd uit een niet-metaal? Zo ja, waardoor komt dat?

Als je base en een zuur met elkaar mengt krijg je een zout. Nu was dacht ik een zout altijd een combinatie van een metaal met een niet-metaal. Als ik dan bijv. NaOH + HCl= NaCl + H2O bekijk dan lijkt me dat de base hier bestaat uit een metaal (Na) en het zuur uit een niet-metaal(H).

Maar kun je die lijn in zijn algemeenheid voortzetten. En waardoor komt het dat een base dan altijd bestaat uit een metaal?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, maar de omschrijving is wel de meest begrijpelijke. Dat je met HCl H+ in de oplossing brengt is vrij duidelijk, hetzelfde geldt voor NaOH uiteraard. Aangezien H+ en OH- deze ladingen hebben, breng je een base het gemakkelijkst in een vloeistof door iets met metaal (wat positief geladen is) en een zuur met iets wat een niet-metaal is (en negatief geladen is). Maar er zijn wel degelijk zouten die zorgen voor een zuur milieu. FeCl3 bijvoorbeeld zorgt voor een pH van ca 2 (zie link 1). Dit hele verhaal van mij vond ik ook wat uitgebreider uitgelegd in link 2 Voor het leuke, de meest sterke zuren zijn oxidatoren die eenzelfde effect hebben als H+ aan een oplossing toevoegen. Fluorantimoonzuur (HSbF6) is het sterkste, tot nu toe bekende synthetische superzuur. (link 3). De pH hiervan (even politiek incorrect, want met dit soort zuren kan je eigenlijk niet spreken over pH, er is immers het EFFECT van H+ donatie, niet de daadwerkelijke H+ donatie) ligt rond de -20 a -30. Dit spul lost ALLES op wat geen fluor verbindingen bevat...

Bronnen:
http://chemed.chem.purdue.edu/genchem/topi...
http://www.skwirk.com/p-c_s-4_u-126_t-346_...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fluorantimoonzuur

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100