Waaraan ontleent benzine zijn energie?

Benzine is een combinatie van koolwaterstoffen. Maar zowel koolstof (steenkool) als waterstof kunnen energie leveren. Nu is de uitstoot weliswaar CO2 maar is dat alle koolstof of wordt ook koolstof als energie gebruikt of alleen de waterstof?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een koolwaterstof is een verbinding van koolstof atomen en waterstof atomen. Als je dat wilt verbranden, moeten eerst de bindingen tussen de verschillend atomen worden verbroken. Dat kost energie, en die energie moet je eerst toevoeren door het te verhitten, met een aansteker of met een elektrische vonk. Daarna is voor zuurstof de weg vrij zich te binden met die losse koolstofatomen en waterstofatomen. Daarbij komt heel veel energie (warmte) vrij. Meer dan je er eerst in hebt gestopt door het aan te steken. Daarom blijft die verbranding ook doorgaan. Het steekt zichzelf steeds aan. Zowel het vormen van CO2 uit C en O levert energie op als het vormen van H2O uit H en O. Bij het verbranden van koolwaterstoffen komt dus zowel CO2 als H2O vrij.

De energie komt net zo goed uit koolstof als uit waterstof. Waar die energie vandaan komt? Door de reactie wijzigt de inwendige energie van deze chemische verbindingen. Verdiep je maar eens in de thermodynamica, waar jij nu naar vraagt noemt men daar de 'Enthalpie'. De warmte die bij een verbrandingsreactie vrijkomt komt overeen met de reactie-enthalpie. Je zou dus kunnen zeggen dat de enthalpie van benzine groter is dan die van het gevormde CO2 en water. Het verschil komt vrij als warmte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100