Waarom geen radio-actief afval lozen in een vulkaan?

Waarom lozen ze geen radio-actief afval in de vulkaan? Is het lava niet zo heet dat bijna alles erin wordt opgelost? Dan zijn we meteen van het probleem af als het goed is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Persoonlijk vind ik nog niet dat er een goed eenduidend antwoord is gekomen. Lava is heel heet en metalen zouden daar in op kunnen lossen. Uranium niet, maar dat is eigenljik niet belangrijk. Radioactiviteit is dat de kernen van de atomen instabiel zijn en uit elkaar vallen. Hierbij komt energie vrij, straling (alfa, beta of gamma), wat neutronen, 2 nieuwe elementen (want 2 nieuwe kernen, deze zijn vaak ook radioactief / instabiel) en een hoop energie. De instabiliteit gaat door totdat je bij het element Lood (Pb) bent uitgekomen (kort door de bocht). Radioactiviteit is schadelijk vanwege de straling die vrij komt. Er zijn meerdere manieren om te zorgen dat we geen last hebben van de straling. 1. Zorgen dat het radioactieve materiaal sneller vervalt zodat we lood overhouden (dat is technisch nog niet mogelijk). 2. Zodanig afschermen dat het proces (wat blijft doorlopen) niet meer schadelijk is. Dat kan je doen door een goed omhulsel te hebben (bij Tsjernobyl hebben ze de betonnen sacrofaag gebouwd). 3. De atoomkernen daadwerkelijk vernietigen / opdelen in andere kernen, een beetje zoals punt 1. Bij het gooien in een vulkaan, kan het zijn dat er wel iets smelt, maar smelten is alleen maar een fase-verandering. Koken van water zorgt alleen maar dat je damp krijgt en niet een andere stof. De atomen veranderen niet. Ditzelfde geldt voor Uranium. Als het al zou smelten, krijg je allemaal losse atomen die nog steeds radioactief is. Bij een uitbarsting heb je kans dat er veel radioactief materiaal vrij komt en ook nog eens heel goed verspreid. Dat wil je niet. Een optie zou wel zijn om een groot pakket in een raket te stoppen en in de zon te schieten. Daar kan je het redelijk veilig instoppen zonder problemen. Temperaturen zijn daar hoog genoeg om de kernen daadwerkelijk te doen veranderen. Paar dingen waar je dan rekening mee moet houden: - Een lancering is heel duur. En er is veel meer materiaal dan je in een paar lanceringen kan wegstoppen. - Recyclen is waarschijnlijk goedkoper - als er met een lancering iets mis gaat, ligt je radioactief materiaal alsnog verspreid. Hoe hoger de raket komt, hoe meer het in de atmosfeer komt. Redelijk gevaarlijk dus. Bottomline: in een vulkaan mikken kan, maar lost het probleem niet op. Het werkt juist averechts doordat de kans op verspreiding veel hoger ligt.

Zelfs in de heetste vulkaan loopt de temperatuur niet hoog genoeg op om het zirkonium omhulsel te laten smelten (dat heeft namelijk een smeltpunt van 1855 graden Celsius). Laat staan dat hij in de buurt komt van het smeltpunt van uraniumoxide zelf, de brandstof die in de meeste kerncentrales wordt gebruikt. Die ligt namelijk op 2865 graden. Dat betekent dat de staven intact blijven en dat ze bij een eventuele uitbarsting kunnen worden uitgespuugd, om het omringende gebied voor eeuwen ontoegankelijk maken. Bovendien zouden radioactieve gassen en asdeeltjes de hele wereld rond kunnen gaan.

Bronnen:
http://www.kijkmagazine.nl/nieuws/kunnen-w...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100