hoe komt het dat de ochtendzon niet de hele kamer opwarmt?

gemeten 4m vanaf het raam is het 30 graden in de ochtendzon( gemeten met een losse thermometer). 1m buiten het zonlicht is het 18 graden, thermosstaat temperatuur, maar ook gemeten met een losse thermometer.
hoe komt het dat niet de hele kamer opgewarmd word, al zou het ook maar een paar graden zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

De zonnestraling warmt vooral het voorwerp op waarop deze straling terechtkomt (in dit geval dus de thermometer,vloer etc). En het voorwerp verwarmt de omringende lucht. Net zoals een dampend bord met warm eten te weinig energie levert om de hele kamer te verwarmen, zal het door het zonlicht verwarmde voorwerp ook veel te weinig energie hebben om de hele kamer verwarmen. Maar ook is de lucht een goede isolator waardoor de warmte slechts heel langzaam verder de kamer inkomt komt. (Bedenk maar dat je makkelijk naast een haardvuur kan staan zonder je te verbranden)

Omdat niemand reageert op mijn opmerking, beantwoord ik je vraag maar direct. Zoals je het probleem stelt, zie ik een fout in jouw meting. Je meet 30 graden IN de ochtendzon, dus je houdt de thermometer in de zon; die vangt dan rechtstreeks zonnestraling op en zal warmer worden dan de omgevende lucht. Ik denk zeker dat de lucht boven het belichte oppervlak warmer is, maar niet 30 graden! Als je de temperatuur wilt meten in het beschenen stuk kamer, moet je ervoor zorgen dat er geen rechtstreeks zonlicht op valt; je meet dan de temperatuur van de lucht boven de beschenen vloer. Die zal zeker iets hoger zijn dan de temperatuur van de lucht in een niet beschenen stuk van je kamer. Omdat warme lucht lichter is dan koude, zal deze opstijgen en de convectie zorgt ervoor dat de warmte zich verdeeld over de hele kamer. Maar dat neemt enige tijd in beslag. Dus om kort te gaan: zon'groot verschil lijkt me niet aannemelijk en na enige tijd zal zeker de gehele kamer opgewarmd worden.( mits de zon in de kamer blijft schijnen)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100