Hoe hangt de weerstand af van de doorsnede van een draad?

Hoe zou je dit het best kunnen onderzoeken met een eenvoudig experiment?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe dikker de draad hoe lager de weerstand. Dit kan je eenvoudig meten door de weerstand te meten met gebruik van twee draden van hetzelfd materiaal maar verschillende dikte.

Bronnen:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Soortelijke...

Dat zou omgekeerd evenredig moeten zijn. Gewoon de weerstand een paar draadjes van hetzelfde materiaal en dezelfde lengte meten en dan dat uitzetten tegen de doorsnede en dan een formule zoeken die dat verband beschrijft.

Neem een accu, dus 12 volt. Neem een halogeenlamp van 70 watt. Sluit de lamp aan met een normale (meervoudige gedraaide) stroomdraad van bijv. 1,5 mm doorsnee. Als je nu de lamp laat branden, zal je niet veel voelen aan de kabel, zelfs als alle isolatie er van af is. Neem vervolgens van die eerst stroomdraad één enkel dun draadje, en laat daar de lamp door branden. Dit enkele draadje wordt nu zo heet, dat je je er aan brandt. De warmteontwikkeling in de draad is een direct gevolg van de veel hogere weerstand in dat dunne draadje.

De weerstand van een draad is omgekeerd evenredig met het kwadraad van de doorsnede. Dit komt omdat het oppervlak afhangt van de dikte van de draad en wel een (1/2 x dikte)^2 x pi. Hierbij is pi ongeveer gelijk aan 3,14. Is de dikte dus 1 mm dan is het oppervlak 0,5^2 x pi = 0,25 x pi mm^2, is de dikte 2 mm dan is de doorsnede 1^2 x pi mm^2= 1 x pi mm^2. (^2 staat voor kwadraad en wel zo dat a^2= a x a). In een elektronicazaak kun je weerstandsdraden kopen van verschillende dikte. Neem van allebei een meter en meet de weerstand m.b.v. een universeelmeter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100