Kun je de snelheid van licht veranderen?

Je kunt maar zo snel als het licht, dus als je dan de snelheid van licht kan veranderen. Dan kun je in principe sneller. Toch?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, je kunt de snelheid van het licht veranderen, maar alleen vertragen. Bijvoorbeeld door het door glas of door water te laten gaan. Maar de lichtsnelheid die wordt genoemd in de relativiteitstheorie en zo, is de lichtsnelheid in vacuum. En die is nu juist onveranderlijk.

Je hebt helemaal gelijk. Maar met "de snelheid van het licht", of "de lichtsnelheid", wordt altijd de snelheid van het licht in vacuum bedoeld. Met die definitie (dus de snelheid in vacuum) is het onmogelijk sneller te reizen dan het licht. In elke stof zal het licht langzamer reizen dan in vacuum. In vacuum is de lichtsnelheid ongeveer 300 duizend km/s. In glas en in water gaat licht al stukken langzamer: even ruwweg gezegd, zo ongeveer 200 duizend km/s. (Tussen haakjes: wij maken gebruik van het feit dat licht in glas zo "langzaam" gaat. Op dit principe zijn namelijk lenzen gebaseerd, die we gebruiken in brillen, contactlenzen, camera's, telescopen enzovoort.) Je kunt dus wel degelijk sneller dan het licht, mits je het licht vertraagt door het bijvoorbeeld door water te laten reizen. Een voorbeeld hiervan is de Cherenkov-straling. Die ontstaat wanneer bepaalde radioactieve stoffen worden ondergedompeld in water. Die radioactieve stoffen stoten deeltjes uit die sneller bewegen dan 200 duizend km/s. Ze gaan niet sneller dan "de" lichtsnelheid (die in vacuum), maar wel sneller dan de (vertraagde) lichtsnelheid in water. Daardoor krijg je iets dat vergelijkbaar is met de ultrasone knal die je hoort wanneer een vliegtuig door de geluidsbarrière gaat (dus: sneller beweegt dan het geluid), maar dan met licht in plaats van met geluid.  

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cherenkov_radiation
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjerenkov-effect

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100