Als je eten luchtdicht maakt blijft het dan dan langer houdbaar?

Toegevoegd na 55 minuten:
En is het dan langer als je alle lucht eruit haalt, of er juist in stopt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je voedsel wat aan de buitenlucht is blootgesteld geweest daarna luchtdicht verpakt zal de houdbaarheid niet merkbaar worden verlengt. De reeds gevormde barterien doen gewoon hun werk. Als je voedsel wat aan de buitenlucht is blootgesteld geweest daarna londer vacuum verpakt, zal de houdbaarheid enigszins verlengd worden, daar de zuurstof ontbreekt. Maar de reeds gevormde bacterien doen ook hier hun werk. Alleen voedsel wat onder steriele omstandigheden vacuum verpakt wordt, zal een beduidend lange levensduur hebben.

Jazeker, dan veroudert het eten niet, het kan geen verbindingen aangaan met zuurstof... En zuurstof is de sterkste vrije radicaal in de buitenlucht en verantwoordelijk voor het bederven en verouderen van producten...

Veel micro-organismen, schimmels, gisten en sommige bacteriën hebben zuurstof nodig om te overleven. Als je die zuurstof wegzuigt gaan ze dus dood. Dat is dus gebeurt bij voedsel dat vacuüm verpakt is, zoals vis, kaas, vleeswaren. De sporen van bacteriën overleven echter ook zonder zuurstof. Daarvoor heeft vacuüm verpakken geen enkel nut. Als je het voedsel een paar uur op een warme plaats bewaart, vormen zich van binnenuit al weer nieuwe bacteriën op die sporen. Het heeft wel effect als je het voedsel eerst behandeld met andere conserveringsmiddelen of in een steriele omgeving vacuüm trekt. Dat is ook het belangrijkste nut van vacuüm verpakken, het tegenhouden van micro-organismen van buitenaf. Vlees dat we zelf vacuüm trekken moet nog altijd in de koeling bewaard blijven. Het klopt dat de houdbaarheid in de koeling verlengd wordt, dit is echter meer een kwestie van dagen tot hooguit een week. Een nadeel van vacuüm trekken is dat de structuur van het vlees hierdoor veranderd. Vergelijk het met het platslaan van biefstuk. Als je het echter eerst marineerd en dan vacuüm trekt, trekken de kruiden wel beter in het vlees en wordt het iets malser.

Ja absoluut.... hiervoor is de vacumeermachine in het leven geroepen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100