geeft een lamp van 75 watt evenveel licht als 3 lampen van 25 watt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een 75 W lamp kan iets efficiënter werken dan een 25 W lamp omdat daar een kortere afstand is tussen gloeidraad en fitting, zodat er relatief meer warmte afgevoerd wordt. Dat een 75 W lamp 3X zoveel stroom trekt is geen probleem, zowel de hoeveelheid geproduceerde warmte als de hoeveelheid licht is 3X zo groot bij eenzelfde kleurtemperatuur van de gloeidraad. Om dezelfde lichtopbrengst te bereiken is dus bij drie kleinere lampen iets meer vermogen nodig bij dezelfde kleurtemperatuur.

In de elektronische som kan het vermogen (de watt) op worden geteld. Maar de licht opbrengst wordt in lumen per watt uitgedrukt. Maar een lamp van 75 watt geeft meer licht af dan 3 van 25( als de lichtkleur hetzelfde blijft). Aangezien de drie van 25 watt simpelweg minder licht afgeven. De lamp van 75 watt geeft dus meer licht af, maar wel op een plaats.

Nee, een gloeilamp van 75 Watt presteert veel beter dan 3 van 25 Watt. Als we “licht” omschrijven als het voor mensenogen zichtbare licht, dan moeten we stellen dat de efficiëntie van gloeilampen toeneemt naarmate de gloeidraad heter wordt. Hoe heter, hoe korter de golflengte van het licht, en daardoor schuift de “bult” van het emissiespectrum van de gloeilamp op naar het frequentiegebied waar het oog gevoelig voor is. Een groter deel van de lichtopbrengst is dan zichtbaar (zie plaatje). Feit is: hoe hoger het Wattage van gloeilampen, hoe heter de gloeidraad en dus hoe beter de opbrengst van het zichtbare licht. De uitstroom van dit zichtbare licht wordt uitgedrukt in Lumen. Zo kan het gebeuren dat een gloeilamp van 15 Watt een lichtopbrengst heeft van 100 Lumen, terwijl een van 150 Watt komt tot 2100 Lumen! Waarom de gloeidraad van 15 Watt lampen minder heet wordt, dat zou weer een nieuwe vraag kunnen zijn…

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gloeilamp
http://www.kennislink.nl/publicaties/waard...

Als de tint van de lampen gelijk is, dan is de temperatuur van de gloeidraden gelijk. Voor een gloeilamp is dat ongeveer 2500 graden Celsius. Het rendement van een gloeilamp is niet afhankelijk van het vermogen. Als het rendement van de 25 Watt lampen gelijk is aan die van de 75 Watt lamp dan zal de hoeveelheid licht van de drie 25 Wattlampen gelijk zijn aan die van de 75 watt lamp. Theoretisch is er iets verlies in het glas waardoor de drie lampen heel iets minder licht overhouden. In de praktijk verwacht ik geen verschil. Het licht zal er wel anders uitzien doordat drie lampen het licht meer spreiden. Joop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100