wat is het verschil tussen gasbellen en waterdampbellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gasbellen zijn bellen van gas en (water)dampbellen zijn bellen van waterdamp. Tot daar het rechtstreekse antwoord op je vraag. Dus het voornaamste verschil, is het verschil tussen gas en damp. Nu zou je kunnen zeggen dat damp ook een gasvormig 'iets' is. Damp is namelijk een gas bij 'verzadigingscondities'. Als je het over een gas- of dampbel hebt bedoel je waarschijnlijk in een vloeistof als water. Een gasbel wil dan zeggen dat je met een gas te maken hebt dat niet uit watermoleculen bestaat, zoals lucht. waterdampbellen kunnen in water dan alleen voorkomen als het kookt. Een gasvormige toestand van water wordt ook stoom genoemd. Waterdamp is dus stoom. Ga je die stoom verder verhitten boven zijn kookpunt (>100°C bij 1 atm) spreken we dus niet meer van een damp maar van een gas. Als water weer condenseert noemt men het ook vaak waterdamp, maar in feite gaat het dan om een nevel. Samengevat: Stoom is gasvormig water. Een damp is ook een gas. Maar een gas is dan weer niet per se een damp, ook al gaat het om een stof die niet puur gasvormig voorkomt onder standaardomstandigheden. Een nevel is geen damp, maar een mengsel van vloeistof(druppeltjes) en gas.

Er is geen verschil tussen. Als je water kookt dan is het borrelen ontstaan door het vormen van bellen met daarin waterdamp. De vloeistof gaat in gas over bij het kookpunt. Ook andere (vloei)stoffen, die elk een eigen kookpunt hebben, vormen bellen.

Er is om te beginnen een belangrijk verschil tussen gas en damp. Een damp is de gasvormige fase van een stof die bij kamertemperatuur vast of vloeibaar is. Een gas is een stof die bij kamertemperatuur gasvormig is. We spreken dus van aardgas en niet van aarddamp. Van jodiumdamp en niet van jodiumgas. Van waterdamp en niet van watergas. En niet van chloor¬–damp, maar van chloorgas! Water geeft dus als het verdampt waterdamp en geen gas. Gasbellen bevatten geen water maar stoffen die, zoals gezegd bij kamertemperatuur ook gasvormig zijn, zoals het eerder genoemde aardgas Om het verschil samen te vatten: waterdampbellen bevatten verdampt water, gasbellen bevatten geen water maar een (willekeurige) stof die bij kamertemperatuur gasvormig is.

Voor de meeste stoffen zijn er 3 aggregatietoestanden mogelijk: vast, vloeibaar en gas. De temperatuur en de druk bepalen voor elke stof wat zijn aggregatietoestand is. Als men water verwarmd komen er gasbellen vrij, deze gasbellen zijn de opgeloste gassen(zuurstof, koolstofdioxide...) die vrij komen, omdat de oplosbaarheid van gassen in water vermindert met een stijging van de temperatuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100