Zullen we het ooit nog eens beleven dat kernfusie(heet dan wel koud) op aarde gebruikt gaat worden i.p.v. van splitsing?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk het wel, het is in ieder geval zo dat er een enorm onderzoek loopt met de Takomak reactor. Echter is de huidige nog te klein om meer energie te produceren dan dat er in moet. Lijkt me redelijk onrendabel dus ;-) Om rendabel te zijn moeten ze een veel grotere Tokamak reactor fabriceren. Onderzoek naar de opvolger van de huidige is in volle gang. En ze zijn al begonnen met de bouw, om te bewijzen dat het mogelijk is. Dus JA ik denk van wel. Toegevoegd na 1 uur: De reactor in Frankrijk moet trouwens goed zijn voor 1000MW en over ongeveer 35 jaar stroom gaan leveren aan het net. In 2015 moet de bouw klaar zijn. Toegevoegd na 1 uur: In 1997 werd gedurende 1 seconde 16 megawatt opgewekt, en een continu fusievermogen van 4 MW gedurende 4 seconden. In de JET reactor in Engeland.

Bronnen:
http://www.iter.org/default.aspx
http://www.jet.efda.org/
http://www.kennislink.nl/publicaties/kernf...

Met onderzoek moet het kunnen, en als het een goede, goedkope manier is, zal het vast wel gebruikt worden. Kernfusie is tenslotte net zo duurzaam als wind- en zonne-energie (misschien nog wel duurzamer), en het heeft niet afval zoals kernsplijting. Het zal wel een kwestie van kosten en politieke wil zijn, wil kernfusie succesvol zijn.

Hier komt mijn eigen, persoonlijke antwoord. Ik ben er van overtuigd dat kernfusie gelukt is in een reageerbuis in het experiment van Fleischmann en Pons in 1989. De mensheid was er echter nog niet aan toe. Energie is op een redelijk eenvoudige manier te verkrijgen. Maar tot nu toe hebben we het gebruikt om bommen van te maken. Daarom een gemiste kans. Kernfusie op aarde was één keer mogelijk , onder andere door de eigen inbreng van Fleischmann en Pons op dat moment. Verschillende geconcentreerde focussen kwamen samen gedurende één moment. Het experiment werkte ! De mensen werken door aan "de zon op Aarde ". Onder andere ITER. Maar het is de moeilijke weg naar deze energiebron. Het lijkt voorlopig over 50 jaar in de toekomst mogelijk .

Ja hoor, de ontwikkelingen rond kernfusie zijn al ver genoeg gevorderd dat ik zonder enig voorbehoud durf te voorspellen dat het nog eens gaat lukken om het rendabel te krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100