Waarom verdampt mijn water uit de Dode Zee niet (helemaal)?

Tijdens de vakantie Israel heb ik een flesje water uit de Dode Zee meegenomen. Om te bepalen hoeveel zout erin zit hebben we het water in een bakje gedaan om het water te laten verdampen. Tot onze verbazing stopt de verdamping en blijft het water. Met Noordzeewater lukt het wel! Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is inderdaad vreemd, want hoewel het water van de Dode Zee zouter is dan het water uit de Noordzee bereikt het water uit de Noordzee tijdens het verdampingsproces op een bepaald moment ook de zoutconcentratie van de Dode Zee. Zeggen dat zout vocht aantrekt (zoals de andere antwoorden suggereren) is dus niet voldoende. Wat gebeurt er nou eigenlijk? Hoe meer ionen er in het water zijn opgelost hoe hoger het kookpunt van een bepaalde vloeistof. Dat wil zeggen dat water niet meer kookt bij 100°C terwijl het dat normaal gezien wel doet. Het feit dat het dat niet doet wil dus zeggen dat het zout er ook voor heeft gezorgd dat de dampspanning bij 100°C nog geen 1 atmosfeer bedraagt. Vermoedelijk is het dus ook bij lagere temperaturen lager dan bij zuiver water. Zout water zal dus sowieso moeilijker verdampen bij een bepaalde temperatuur dan zuiver of minder zout water. Als er van een liter Noordzeewater echter zo'n 200 ml is verdampt bedraagt de zoutconcentratie ook al meer dan dat van de Dode Zee en toch blijft het verdampen. Daar zijn dus 2 mogelijke verklaringen voor: 1. Tijdens het experiment met het water uit de Noordzee was het warmer en dus de dampspanning hoger. 2. Tijdens het experiment met het water uit de Dode zee was de lucht vochtiger. Uiteraard zullen er ook andere factoren een invloed hebben zoals het gebruikte recipiënt maar die hebben niet echt iets te maken met het verschil in zoutconcentratie of locatie.

volgensmij is dit,omdat het water zó zout is dat het niet kan verdampen, want het zout is opgelost in het water en zout kan niet verdampen, want het kan neit gasvormig worden.

Je hebt daar een vochtvreter, zoals je die in de winkel kan kopen. Je stelt die op in een vochtige ruimte en door het zout wordt het vocht opgenomen uit de lucht. overtollige vocht drupt naar beneden in een bakje, en het zout kan weer vocht opnemen enz Hetzelfde gebeurt bij u ook maar hier kan het water niet weg. Zet uw zout in een poeder droge ruimte en het water zal wel verdampen. Robby BB Toegevoegd na 16 uur: Wat ik wel kan toevoegen is dat de hoge rand van het glas een rol speelt. het verdampte water zal wel omhoog gaan maar dat gaat zo traag dat het niet over de rand van het glas geraakt en dat de volgende watermoleculen steeds botsen tegen de bovenste lagen en ook niet hoger komen. Daarom moet men vlees bakken in een pan en gaat dat niet in een pot. Ook hier geraakt de waterdamp niet voldoende over de rand en blijft het in de pot vochtig waardoor dat er geen bakproces kan plaats vinden. In de pan geraakt de waterdamp sneller weg. In deze opstelling wordt er meer vocht aangetrokken dan dat er kan verdampen

Als je de inhoud in een pannetje doet en verwarmd zal het water wel verdampen, en weet u exact hoeveel zout u hebt. De reden dat het nu nat blijft is reeds gezegd, zout trekt vocht aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100