Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe werkt de uitwerking van g-krachten precies?

ik weet dat de formule van g-krachten bij een achtbaan G=a/g is (a is m/s^2 en g is 9.81) maar stel dat een achtbaan 30 meter per seconde gaat, hoeveel g-kracht is dat dan?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
4.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Als je je vraag terugleest kun je al zien dat die niet klopt.
G-krachten (versnelling) geef je aan in m/s^2, terwijl je het daarna hebt over snelheid in m/s.
In een op- en neergaande achtbaan werkt constant de gewone valversnelling g.
Bij het neergaan wordt je beweging versneld met g, net als bij een neerkomende bal. Bij het omhooggaan wordt je beweging afgeremd met g, op dezelfde manier als een omhooggegooide bal afremt.
De voorwaartse snelheid blijft ongeveer constant, en heeft met versnelling niets van doen (behalve wat afremming door de luchtweerstand).
Er ontstaat pas een andere versnellingssituatie in bochten, maar dat heeft weer niets van doen met g.
(Lees meer...)
Reddie
11 jaar geleden
Je bedoelt met G de versnelling ten opzichte van de aardse zwaartekracht g. Daarvoor neem je inderdaad de echte versnelling (a) en die deel je dan door de standaard versnelling op Aarde g, zodat je zeg maar kunt aanvoelen hoe groot de krachten op het lichaam zijn.
De formule voor a is v^2/r. r is de straal van de cirkelbaan die je op dat moment beschrijft. Een looping van een meter of 16 heeft een r van 8 meter. Dat geeft dan een a van 900/8 = 111 m/s^2, ongeveer 11.5 G. Dat is dus een beetje te hard lijkt me, maar je kunt er wel aan zien hoe handig het is bij het ontwerpen van een achtbaan. In de praktijk is de grootste G kracht bij een recordachtbaan 4.5. Je moet eigenlijk ook nog de normale zwaartekracht erbij optellen of aftrekken als een vectorpijl. In ons voorbeeld is de G dus 10.5 boven in de looping en onderin 12.5.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding