Ja, is niet ongebruikelijk bij bier:
http://www.bierwoordenboek.com/ethanol.ashx
Toegevoegd na 15 minuten:
o ja, de positieve gevolgen van het nuttigen van enkele kanonnen is dat de kleuren dan minder schel zijn!
Natuurlijk, ethanol is de chemische naam van alcohol. Maar je bedoelt waarschijnlijk: kunstmatig toegevoegde ethanol. Bij mijn weten wordt dat bij bier nooit gedaan, het zou veel te duur zijn. Alle alcohol ontstaat door de vergisting. Wel wordt bij (dit soort) sterke bieren vaak suiker toegevoegd om wat extra alcohol uit de vergisting te krijgen.
Suiker wordt ook toegevoegd in pils hoor, voor het lageren.
01 augustus 2012 18:32
Dat is helaas niet zo. Alle suiker voor bieren als pils is afkomstig uit de mout. Het zou trouwens veel te duur zijn om extra suiker toe te voegen, gezien de enorme hoeveelheden waarin pils gemaakt wordt. Suiker wordt soms toegevoegd voor hergisting (bij het afvullen) of (zoals gezegd) bij de hoofdgisting voor extra alcohol. De trappisten voegen altijd traditioneel kandijsuiker toe wat ook bijdraagt aan de specifieke smaak.