zit er chemische energie in voedsel?

ik heb gelezen dat er in voedsel chemische energie zit, maar zou iemand me dit goed kunnen uitleggen. de uitleg op internet snap ik niet...

Weet jij het antwoord?

/2500

Voedsel IS chemische energie. Net als brandstof. Alles wat er gebeurt met de moleculen uit je voedsel in je lichaam is uiteindelijk scheikunde ; van opslag van suikers tot verbranding, opname in organen en cellen, vertering, het is ALLEMAAL scheikunde / chemie. En hoe we die stoffen dan vervolgens weer ' gebruiken' en omzetten (bijvoorbeeld door je arm te strekken om iets op te pakken) klinkt nog vele malen ingewikkelder. Om het niet al te moeilijk te maken : wat er VOOR het eten met je voedsel gebeurt, is OOK al een en al scheikunde. Een keuken is niks meer of minder dan een scheikundig laboratorium waarin voedsel wordt voorverteerd door er warmte of vocht aan toe te voegen of aan te onttrekken. Om al die processen echt helemaal goed te begrijpen zul je flink - zoniet jarenlang - scheikunde moeten bestuderen, en dan nog zal niet alles binnen je vakgebied liggen. Ik heb hier een schitterend boek liggen waarin onder andere op enkele pagina's zeer nauwkeurig wordt uitgelegd - met allerlei schema's en tekeningen - wat er in een spier gebeurt die buigt of strekt, en hoe vaak en lang ik dat ook heb bestudeerd, het blijft een wonder dat me ver boven de pet gaat. Ik neem het dus maar gewoon voor kennisgeving aan. Chemische energie is uiteindelijk niks meer of minder dan de verzamelnaam voor alle energie die is opgeslagen in de moleculen van een stof , en die vrijkomt bij chemische reacties als - meestal - verbranding. We drukken die energie uit in calorieën of -tegenwoordig - joule. Dat getalletje geeft eigenlijk aan hoeveel je met het betreffende voedsel kunt ' doen'. Zoals je bij een auto kunt weten hoeveel kilometer je kunt rijden op een liter.

Het antwoord is ja. Chemisch verwijst naar wat met stoffen te maken heeft. En voedingsstoffen zijn stoffen. Energie. Dat dat in voedsel zit kun je heel mooi aantonen. Haal een pelpinda uit de dop, doe het vliesje eraf en steek de pinda aan een naald. Haal het aluminium bakje van een waxinelichtje af en doe er een paar milliliter water in. Steek de pinda aan en houd die onder het aluminium bakje. (Daarvoor moet je de naald aan de pinda en het aluminium bakje met een tang vasthouden.) De pinda brandt zo lang en zo goed dat het water in het bakje gaat koken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100