hoe kan het dat ik een schok van kraanwater krijg?

ik heb de laatste tijd steeds vaker dat ik een schok van kraan water krijg. ik raak dan niets elektrisch aan ofzo, ik krijg gewoon een schok van het water. Ik snap niet hoe dit kan. water is toch niet elektrisch geladen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het water zal niet elektrisch geladen zijn maar ik denk dat jezelf electrisch (statisch) geladen bent. Deze lading wordt dus in jouw geval via de kraan (maar kan ook een deurpost zijn) afgevoerd. Toegevoegd na 15 minuten: Statische elektriciteit ontstaat als isolerende materialen wrijving van elkaar ondervinden, bijvoorbeeld polyester van een broek en wol van een stoel. Als je met zo'n broek op zo'n stoel zit te schuiven, en rubberen schoenen draagt, wordt je electrisch opgeladen. Dat merk je overigens pas als u in aanraking komt met een geleidend materiaal, zoals een metalen tafel of deurknop. De in je lichaam verzamelde lading (statische elektriciteit) vloeit dan heel plotseling weg. Als het niet te licht is zie je een bliksemflits(je), het knettert en je voelt een schok(je). Vervelend die schokken, maar niet erg gevaarlijk. Droge lucht kan de oorzaak zijn van statische elektriciteit in een omgeving. Statische elektriciteit kan verminderd worden door de relatieve vochtigheid te verhogen.

Bronnen:
google

Tegenxinnig's antwoord is correct. Echter in oudere huizen gebruikten ze ook nog wel eens de waterleidingbuizen als aarde voor electrische aparaten! Dit mag tegenwoordig natuurlijk niet meer en is bv randaarde algemeen aanwezig in stopcontacten. Misschien is dit misbruik bij jou nog wel zo, dus moet jeeven controleren of al die aparaten nog goed werken (wasdroger, wasmachine, koelkasten, vriezers enz.)

Wat ook mogelijk is, is dat je een metalen aanrechtblad hebt, en daarop staat een lekkende koffiezet automaat. Bron: eigen ervaring. Kreeg regelmatig een schok, als ik mijn handen wilde wassen. Totdat het me een keer opviel dat er telkens een plasje water onder de koffiezetter lag. Na het vervangen van dat apparaat geen schokken meer gevoeld.

Je voelt de lekstroom die ergens van een van de apparaten in huis aan hebt staan en een aarde verbinding heeft met de waterleiding. Deze lekstroom is te weinig om je aardlekschakelaar uit te laten springen, of je hebt helemaal geen aardlekschakelaar. Kan in oude huizen ook van je buren komen!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100