Hoe kan het dat er op thee een waas komt?

En dan bedoel ik thee dat gemaakt wordt van water dat wordt gekookt in de magnetron. (Een waas of schuimig, Ik weet niet hoe ik het noemen moet.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zijn calciumionen die dit veroorzaken. Zoals antwoordman al zegt zorgt calcium voor een soort laagje op t water. Je kan dit voorkomen door het even te laten staan, nadat het aan de kook was, zodat dit kan neerslaan. Of tussendoor even roeren. De reden hiervan is dat normaal koken het water voldoende in beweging brengt zodat de calciumionen neer kunnen slaan. Water in de magnetron staat teveel stil, hierdoor slaan ze dus niet neer direct neer. Je zal dus simpelweg wat meer geduld moeten hebben dat de calciumionen zich ergens aan gehecht hebben.

Bronnen:
http://www.verswater.nl/WaterFun/Bijzonder...

Dat komt door de mineralen in het water. Met name calcium. Je krijgt daar een zilverachtig vliesje van. Men zegt dat je het water langer moet koken om dit te voorkomen, maar dat vind ik maar vreemd, daar verdwijnt het calcium niet mee.

Eindelijk antwoord op prangende vraag: hoe komt het vlies op de thee Wetenschappers meldden deze week eindelijk het antwoord te hebben gevonden op de prangende vraag: waarom ontstaat er een vlies op de thee? In een brief aan het wetenschapstijdschrift 'Journal' schrijven Michael Spiro en Deogratius Jaganyia van het Imperial College in Londen het vlies te hebben geanalyseerd. Het zou voor het merendeel bestaan uit calciumcarbonaat, dat wordt gevormd door de chemische reacties veroorzaakt door de verbinding van hard water en de thee. “Het toevoegen van een zure stof, zoals citroen, vermindert de vliesvorming terwijl melk door haar samenstelling deze juist versterkt.” De wetenschappers beweren geen vlies te hebben zien ontstaan op thee die is getrokken met gedistilleerd water. “Vliezen zijn alleen te zien wanneer het water calcium of magnesium bevat en bicarbonaat ionen. Dat betekent dus hard water zoals in Londen.” Hoe langer een theezakje in het water is, hoe meer vliesvorming de wetenschappers zagen. De vlies kwam ook sneller op de thee naarmate ze warmer was. Thee is zelf ook debet aan het ontstaan van dit verschijnsel, vanwege het gistingsproces dat wordt gebruikt om groene thee om te zetten in zwarte thee.

Bronnen:
http://www.trouw.nl/krantenarchief/1993/08...

Looizuur is de stof in de thee die, net als bij wijn, zorgt voor de licht-wrange, samentrekkende smaak in de mond en het vliesje op de thee. Looizuur is de belangrijkste anti-oxidant van thee en is een stof die in elke theeplant, en dus in elk theeblad, in meer of mindere mate aanwezig is. Lees verder via de link

Bronnen:
http://www.theefabriek.nl/kennis/thee-faq.php

Het antwoord boven is correcte antwoord. Je zult ook merken dat je bij zuivere groene thee deze waas niet krijgt.

Dat hangt van de thee soort af.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100