Kun je de wand van bv. een schip aan de binnenkant vasthouden als daar stroom op staat (bliksem)

Ik weet dat dit zonder gevaar kan, maar ik heb hier twee zoons die niet goed opgelet hebben tijdens natuurkunde. Help!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hebben we het over een stalen schip? Dan is het zo dat er over het hele romp van het schip (wand van een schip is wat anders ;) dezelfde voltage staat. Het verschil tussen enig punt wat je aanraakt en waar je ook staat hetzelfde is. Stroom vloeit altijd tussen potentieel verschillende niveaus dus aangezien er potentieelniveaus zijn, geen stroom. ECHT veilig is het niet omdat er op een schip door omstandigheden altijd capacitaire objecten kunnen bevinden die energie in zich op kunnen nemen. Hierdoor kan er wel een stroom gaan lopen.

Als je binnen in een schip zit, dan kan electrische stoom die inslaat aan de buitenkant niet door de binnenkant heen. Je kunt zelfs de wand van het schip vasthouden. Dit principe is ontdekt door Faraday (kooi van farraday). Toegevoegd na 2 minuten: In de preventiegids in bijgaande link staat meer informatie over blikseminslag en boten. Toegevoegd na 9 minuten: Als de bliksem inslaat moet je niet buiten staan en daar de wand vasthouden natuurlijk. Een "Kooi van Faraday" moet wel geheel gesloten zijn, dus ook contact maken met de onderkant. (zie: http://www.youtube.com/watch?v=TaFUqDg-O-M) Op een schip van metaal of in een auto speelt dit niet omdat de wanden en bodemplaten ook van metaal zijn en gelast zijn. Voor je zoon: In het programma Top Gear heeft men het principe van de kooi van Faraday getest met een Volkswagen Golf. De presentator kon na een inslag van 600.000 volt ongedeerd de auto verlaten: http://www.topgear.com/uk/videos/car-lightning

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kooi_van_Faraday
http://www.bliksem.nl/themabladen/thema_on...
http://www.preventiegids.nl/index.php?id=p...
http://www.youtube.com/watch?v=bZwlD-Z0zmE

Nee dat is niet aan te raden. Als je gewoon op een dek staat zul je net als bij een auto (kooi van faraday) geen last hebben. Echter als je het metaal aanraakt zal de stroom de weg van de minste weerstand zoeken en als dat toevallig door jouw lichaam van wat je vast hebt naar het dek is is heb je grote pech. Goede rubber schoenen zullen dat wel verhinderen. Ditzelfde geld trouwens in een auto niets aanraken en eerst de auto ontladen alvorens uit te stappen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100